Edebi Şahsiyetler

Yves Montand Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MONTAND, Yves (1921)

İtalyan asıllı Fransız şarkıcı ve sinema oyuncusu. Başarılı tiplemeleri ve kendine özgü müzik üslubuyla her iki alanda da ün kazanmıştır.

13    Ekim 1921’de İtalya’da Toscana bölgesinde Monsummano’da doğdu. Asıl adı Ivo Livi’dir. Yoksul bir Yahudi ailesinden gelmekteydi. Mussolini’nin güç kazanmasıyla yaşam koşulları zorlaşınca ailesiyle birlikte Marsilya’ya göç etti. On bir yaşında okulu bırakmak zorunda kaldı. Boyacılık, berber çıraklığı, fabrika işçiliği yaptı. Bu arada hep bir şarkıcı olmak düşünü besliyordu. On sekiz yaşına geldiğinde bir kulüpte şarkı söylemeye başladı. Paris’in çeşitli müzikhollerinde ün kazanmaya çalıştığı bir sırada Edith Piaf ile tanışması, yaşamında bir dönüm noktası oldu. Piaf’ın yardımıyla yalnız Fransa’nın değil, dünyanın sevilen sanatçıları arasına girdi. Birçok ülkede solo konserler verdi. İlk filmi olan Etoiles sans lumiere’i de (“Işıksız Yıldızlar”) Piaf ile yaptı. 1951’de sinema sanatçısı Simone Signoret ile evlendi ve birçok filmde onunla başrolü paylaştı. Önceden Fransız Komünist Partisi’ne üye olan Montand, SSCB’nin 1968’de Çekoslovakya’yı işgalinden sonra, her türden baskı yönetimine ve bunları destekleyenlere karşı olduğunu belirterek partiden ayrıldı.

Yves Montand, 1953’e değin yalnızca bir şarkıcı olarak tanınıyordu. Bu tarihte çevirdiği Le salaire de la peur (Dehşet Yolcuları) ile uluslararası sinema çevrelerinde ün kazandı. 1965’te Costa-Gavras ile çalışmaya başladı. Bu ünlü yönetmenin üç siyasal filmi 2 (“Ölümsüz”), L’aveu (İtiraf) ve E tat de s/ege’deki (“Sıkıyönetim”) oyunlarıyla değişik tiplemelerde başarılı olabileceğini ortaya koydu. A.Resna-is, C.Lelouch ve J.P.Melville gibi Avrupa’nın ünlü yönetmenleriyle çalıştı. Hollywood’da çevirdiği birkaç film arasında, M.Monroe ile Let’s Make Love (“Gel Sevişelim”), B.Streisand ile,V.Minnelli’nin yapıtı On a Clear Day You Can See Forever vardı.

Montand, 1981’de Paris’te verdiği bir dizi konserle müziğe döndü. Ardından Avrupa turnesine çıktı. 1982’de New York Metropolitan Operası’nda verdiği konserle, doksan sekiz yıllık bu salonda ilk kez bir popüler müzik olayı yaşanmasına neden oldu. Bu konserde söylediği Prevert, N.Hikmet, Baudelaire ve Aragon’un şiirlerinden bestelenmiş şarkıları büyük yankılar uyandırdı.

•    YAPITLAR (başlıca): Oynadığı Filmler: Etoiles sans lumiere, 1946, (“Işıksız Yıldızlar”); Le salaire de la peur, 1953, (Dehşet Yolcuları); Les heroes sont fatigues, 1955, (Yorgun Savaşçı); Les sorcieres de Salem, 1957, (“Cadı Kazanı”); Let’s Make Love, 1960, (“Gel Sevişelim”); Sanctuary, 1961, (Lekeli Günler); Aimez-vous Brahms?, 1961, (Brahms’ı Sever Misiniz?); Compartiment tueurs, 1965, (“Yataklı Vagondaki Katiller”); Grand prix, 1966, (Ölümle Yarışanlar); Vivre pour vivre, 1968, (Yaşamak İçin); 2, 1969, (“Ölümsüz”); L’aveu, 1970, (İtiraf); On a Clear Day You Can See Forever, 1970; Cesar et Rosalie, 1972, (“Cesar ve Rosalie”); Etat de siege, 1973, (“Sıkıyönetim”); Vincent, François, Paul et les autres, 1975, (Sen Ben ve Diğerleri); Clair de femme, 1978. Kitap: Du soleil plein la tete, 1955, (“Tepedeki Güneş”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi