Edebi Şahsiyetler

Yusuf Atılgan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ATILGAN, Yusuf (1921 – 9 Ekim 1989, İstanbul)

Türk öykü ve roman yazarı. Büyük kent ve kasaba insanının yabancılaşmasını ele alan iki önemli romanı vardır.

Manisa’da doğdu. 1922 Eylülü’nde Yunanlılar’ın Manisa’dan çekilirken kenti yakmaları üzerine kol memuru olan babası görevinden ayrılıp Hacırahmanlı köyüne yerleşti, ilk ve ortaöğrenimini köyde ve Manisa’da yaptı. 1939’da Balıkesir Lisesi’ni bitirip İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’ne girdi. 1944’te mezun olup Akşehir’de Maltepe Askeri Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. 1945’te fakülte yıllarında bazı öğrenci etkinliklerine katılması yüzünden yargılanıp altı ay hapis cezası aldı. Cezaevinden çıkınca Hacırahmanlı köyüne yerleşip çiftçilik yapmaya başladı. Yazarlığını uzun bir süre köyünde sürdürdükten sonra 1976’da İstanbul’a yerleşti. Yaymevlennde redaktör olarak çalışmaya başladı.

Atılgan edebiyata 1952 yılında öyküler yazarak başladı. 1954’te “Evdeki” adlı öyküsü Tercüman gazetesinin öykü yarışmasında birinci oldu. Adını Aylak Adam adlı romanının 1958 Yunus Nadi Roman Yarışması’nda ikinci olması ve ertesi yıl kitabının yayımlanmasıyla duyurdu. Aylak Adam 1950’lerde Türk toplumunun ve edebiyatının gündemine ağırlıkla giren bireyselleşme sorununu, sıradan insanlardan biri olmayı reddeden genç bir aydının yalnızlığı çerçevesinde işliyordu. Toplumun yerleşmiş mekanizmalarının bir parçası olmayı yadsıyan roman kahramanı, çevresinde örülü olan iletişimsizlik çemberini kırma arayışını roman boyu sürdürür. Yusuf Atılgan 1961’de yayımladığı Bodur Minareden Öte adlı öykü kitabından sonra uzun bir süre sessiz kaldı. İkinci romanı Anayurt Oteli 1973’te yayımlandı. Romanda küçük bir kasaba otelinin kâtibi olan roman başkişisinin cinsel yönü ağırlık taşıyan yabancılaşmasının ve kimlik arayışının neredeyse hastalıklı boyutlara varan sonuçları sergilenir.

•    YAPITLAR: Roman: Aylak Adam, 1959; Anayurt Oteli, 1973. Öykü: Bodur Minareden Öte, 1961; Ekmek Elden Süt Memeden, çocuk öyküleri, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler