Edebiyat

Yurdaer Altıntaş Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALTINTAŞ, Yurdaer (1935)

Türk afiş ve grafik sanatçısı. Türk grafik sanatının gelişmesinde ve yurt dışında tanınmasında etkili olmuştur.

Kars’ta doğdu. 1952’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1957’de bu okulun Afiş Bölümü’nübitirdi. Bir süre kimi reklam ajanslarında çalıştıktan sonra çalışmalarını bağımsız olarak sürdürdü. 1968’de Grafik Sanatçıları Derneği, 1978’de de Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1976’dan beri Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Grafik Bölümü’nde öğretim üyesidir.

Altıntaş ilk sergisini 1964’te, Türk-Alman Kültür Merkezi’nde açtı. 1966’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sanat Ödülü’nü kazandı. Aynı yıl katıldığı I. Varşova Afiş Bienali ile 1968’deki II. Varşova Afiş Bienali’nde yer alan yapıtlarından kimileri Kongre Kitaplığı’na, Varşova Ulusal Müzesi’ne ve Wiladow Müzesi’ne konuldu. 1970’te Çekoslovakya’daki Brno IV. Grafik Bienali’ne katıldı.1983’e değin Türkiye ve yurt dışındaki çeşitli sergi ve festivallerde yer aldı. 1974’deki II. Uluslararası Akdeniz Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. 1981’de Grafikerler Meslek Kuruluşu Sergisi’nde birincilik ve üçüncülük ödüllerini kazandı. Ayrıca, katıldığı çeşitli yarışmalarda dereceler aldı.

1965’te Almanya’da çıkmakta olan Gebrauchs-graphik dergisinin yapıtlarına yer vermesiyle Altıntaş, çalışmaları dış ülkelerde yayımlanan ilk Türk grafik sanatçısı oldu. Daha sonra da, Fransa, Japonya, Polonya, İngiltere, Almanya, Çekoslovakya ve İsviçre’de grafikle ilgili yayınlarda birçok yapıtı yayımlandı.

Yurdaer Altıntaş uzunca bir dönem tiyatro afişleri yaptı. Gerçekçi bir yansıtmadan kaçınarak, stilize edilmiş figürlere yer verdi. 1969’dan sonra folklorla ilgili resimlemeler yaptı. Karagöz oyunları ve tipleri üzerinde çalıştı. Daha sonra Nasreddin Hoca, Anadolu efsaneleri, Dede Korkut masalları gibi konular işledi.

Nasreddin Hoca üzerine resimlemeleri, 1973’te İran’da takvim yapıldı, 1974’te de Londra’da kitap olarak yayımlandı. Afişlerinden Nalınlar, Martı, Bozuk Düzen Washington’daki The Library of Con-gress’de, Pembe Kadın, Aşk Zinciri, Renk Duvarları Varşova Ulusal Müzesi’nde, Bugün Git Yarın Gel, Derya Gülü ve Bit Yeniği ise Polonya’daki Wilanow Afiş Müzesi’nde bulunmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler