Tarihi Şahsiyetler

Yi Seong-gye Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Yİ SÖNG GYE (1335-1408)

Kore kralı. Yi hanedanını kurmuş, Yeni Konfüçyüsçülük’ü resmi din yapmıştır.

Bazı kaynaklar doğum tarihini 1355 olarak da vermektedir. Yönghüng’da doğdu, 18 Haziran 1408’de öldü. Babası ülkeyi kuzeyden işgal eden Moğollar’a karşı yapılan savaşa katılmış bir askerdi. 1361’de üstlendiği ilk askeri görevi sırasında başkentin Çinli ayaklanmacılardan geri alınmasında önemli rol oynadı. Ertesi yıl Moğol güçlerini yenilgiye uğrattıktan, 1364’te de Moğollar’ın desteklediği bir ayaklanmayı bastırdıktan sonra general rütbesine yükseltildi. 1370’te, kuzeydeki garnizonlarını ortadan kaldırmak için çıktığı seferde ağır bir yenilgiye uğrattığı Moğollar’m elindeki topraklan geri aldı. 1380’de daha önce birkaç kez yenilgiye uğrattığı Japon korsanlarının gemilerini tümüyle imha etti.

Bu başarıları sonucunda sarayda önemli görevlere getirilen Yi, 1388’de Kore’den Yalu Irmağı’mn güneyindeki bazı topraklan almak isteyen Çin’i yöneten Ming hanedanına karşı düzenlenen seferi yarıda keserek başkente geri döndü ve Ming hanedanı ile savaş yapılmasını isteyenleri sürgüne göndererek devlet yönetimini ele aldı. Devlet dini olan Buddhacılık yerine Yeni Konfüçyüsçülük’ü benimseyen ve devlete yaptıkları hizmete oranla yeterli miktarda toprağa sahip olmadıkları için bir toprak reformu yapılmasından yana olan bazı üst düzey bürokratların desteğiyle tahta kendisine sadık birini geçirdikten sonra, 1389’da devlet memurlarına hizmetleri oranında toprak verilmesini öngören yeni bir toprak dağıtım sistemini yürürlüğe koydu. Krala bağlı unsurları tasfiye ederek Temmuz 1392’de tahta çıktı ve Yi hanedanını (1392-1910) kurdu. Yi Söng Gye’nın tahta çıkmasının ardından 800 yıllık devlet dini olan Buddhacılık’ın yerine Yeni Konfüçyüsçülük resmi din olarak benimsendi ve Yeni Konfüçyüsçülük eğitimi yapan yeni okullar açıldı. Devlet memurluğu sınavları yeniden yürürlüğe konuldu. Devlet görevlerine Yeni Konfüçyüsçülük’ü benimseyenler getirildi. Ayrıca etrafı surlarla çevrilen Hanyang (bugün Seul) başkent yapıldı.

Öte yandan Çin’deki Ming hanedanına elçiler göndererek Çin’le ilişkileri düzene sokmak için girişimlerde bulunan Yi, Çin’le ilişkilerin normalleştiği 1401 ’den önce tahtını ikinci oğluna bırakarak yönetimden çekildi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler