Tarihi Şahsiyetler

Yezid Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

YEZİD I ( ?- 683)

Emevi halifesi. Hüseyin b.Ali’nin öldürülmesinde rol oynamıştır.

Doğum tarihi ve yeri bilinmemektedir. 10 Kasım 683’te Şam yakınlarında Huvvarîn’de öldü. İlk Emevi halifesi Muaviye’nin oğludur.

Bizans imparatoru II.Konstans’a karşı isyan eden Ermeniye Valisi Soborios’a yardım etmek amacıyla, Muaviye 668’de Fazalat b.Ubeyd komutasında bir orduyu Bizans üzerine gönderdi. Ordu yoldayken imparator ile vali uzlaştı. Ancak, Fazalat ordusuyla Constantinopolis’e (İstanbul) kadar ilerledi. Kışı Kadıköy’de geçirdi. 669 ilkbaharında Yezid‘komutasında gelen yardımcı güçlerle birlikte Constantinopolis kuşatıldı. Bütün yaz boyunca süren kuşatmadan sonuç alınamayınca Fazalat ile Yezid geri döndüler.

Muaviye oğlu Yezid’i, 673’te veliaht ilan etti. Buna Hüseyin b.Ali, Abdullah b.Ömer ile Abdullah b.Zübeyr şiddetle karşı çıktılar. Muaviye 680’de ölünce, Yezid halife olarak tanındı. Küfe halkı ise Hüseyin b.Ali’nin Yezid’in egemenliğini tanımadığını öğrenince, onu Kûfe’ye çağırıp halife tanıyacaklarını bildirdiler. Mekke’den yola çıkan Hüseyin, Yezid’in desteklediği Basra Valisi Ubeydullah b.Ziyad tarafından 681’de Kerbelâ’da şehit edildi.

Yezid, kısa süren halifeliği sırasında, babasının siyasetini sürdürmüş, fakat onun kadar başarılı olamamıştır. Kuzey Afrika dışında fetihler durmuştur. Hüseyin’in öldürülmesi olayı ise İslam toplumundaki ikiliği daha da artırmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler