İslam Tarihi

Yermük Savaşı/Harbi, Tarihi, Kimler Arasında Yapıldı, Hakkında Bilgi

Günümüzde Suriye, Ürdün sınır topraklarında olan Yermük nehri yakınlarında Yermük mevkiinde, 40 bin kişilik İslam ordusuna karşı onların en az 3 misli fazla askeri olan, Bizans ordusunun kesin mağlubiyetiyle biten savaş.

İslâm ordularının Suriye’deki ilerleyişlerini kale savunmaları ile önleyemeyeceğini anlayan Bizans İmparatoru Heraklios, bu işe bir son vermek için H. 15 (M. 636) yılının başlarında yetmiş bin kişilik bir ordu hazırlayarak, başına meşhur Sacellarius (Theodore Trithyrius) adındaki kumandanını tayin etti. Ve orduyu Suriye’nin güney taraflarına gönderdi.

Bizans ordusunun büyük bir güçle Suriye’ye doğru ilerlediğini haber alan Suriye’deki İslâm orduları başkumandanı Ebu Ubeyde bin Cerrah, hemen etrafa yayılmış olan İslâm ordusu fırkalarını, kumandanlarına haber göndererek Yermük’te toplamaya çalıştı. Ayrıca, durumu halife Ömer’e de bildirerek, O’nun izniyle Irak’taki İslâm ordusundan yardım istedi. Irak’tan. Ka’ka bin Amr kumandasında on bin kişilik bir yardımcı kuvvet hemen Suriye’ye geldi.

Günümüzde Yermük Nehri’nin kıyısında bulunan Yermük mevkiinde toplanan İslâm ordusunun mevcudu kısa zamanda otuz bin kişiyi aştı. Başkumandan Ebu Ubeyde bin Cerrah, almış olduğu tedbirlerle Bizans ordusunun Yermük’e doğru gelmesini sağladı. Suriye’nin güneyine doğru inen Sacellarius kumandasındaki Bizans ordusu, 12 Recep H. 15 (20 Ağustos 636) tarihinde Yermük’te İslâm ordusu ile karşılaştı.

İlgili Makaleler