Tarih

Yeni Asır Gazetesi Tarihi, Kurucuları,

Yeni Asır. Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde 19 Ağustos 1895’te yayımlanmaya başlanan günlük siyasi gazete. Sloganı “Türkiye’nin en büyük bölge gazetesi”dir.

Tarihi

İlk kez, 19 Ağustos 1895’te Selanik’te Hamidiye Mektebi Sanayi Matbaası’nda “Asır” adıyla Abdurrahman Nafiz, oğlu Fazlı Necip ve yeğeni Abdurrahman Arif Bilgin tarafından yayınlandı. Selanik vilayet mektupçusu olan Fazıl Necip bir süre İstanbul’da Matbuat Müdürlügü yaptı ve bu sırada gazetesini Abdurrahman Arife (Bilgin) devretti. 22 Temmuz 1908’de  “Asır Gazetesi”, II. Meşrutiyet’in ilan edileceğini haber verdiği sayısı ile “Yeni Asır” adıyla çıkmaya başladı. 23 Ağustos 1908’de yani Harf Devrimi’nden 20 yıl önce Osmanlıca olan logonun altında Latin harfleriyle “Yeni Asır” yazıldı. 23 Temmuz 1909 ilk renkli basımı ile çıktı.

Birinci Balkan Savaşı döneminde Selanik’in kaybedilmesiyle, henüz işgalin

2. gününde Yeni Asır kapatıldı. Abdurrahman Arif ile Ahmet Atıf tutuklandı. Ancak gazete, 3 ay sonra yeniden yayın hayatına geçti. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesine 1 yıl kala Selanik’te Türk mahalleleri ateşe verildi. Bu yangında Yeni Asır, matbaası tamamen yanmasına karşın yayın hayatını sürdürmeyi başardı. 24 Ağustos 1924’te Yeni Asır, Selanik’te son kez çıktı. Aynı yıl Ali Şevket ile kardeşi Mehmet Behzat, Yeni Asır’ı İzmir’e taşıdı.

1974’te Cemil Devrim’in yönetiminde tiraji 60000 kadardı; kadrosunda Şevket Bilgin, Güngör Mengi, Haluk Cansir, Prof. Kemal Karhan v.d. gazeteci ve yazarlar yer alıyordu.

Şevket Bilgin’in vefatının sonrası sonra gazete tümüyle Dinç Bilgin’in yönetimine geçti.

Dinç Bilgin’in patronluğu döneminde bir ara bölgesellikten ulusal gazete olma denemesi olmuşsada daha sonra tekrar bölgeselliğe dönüldü.

1998’den itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlayan gazete, halen Çalık Grubu’na bağlı olarak yayım yapan bir günlük gazetedir. Günlük 20 ila 30 bin tirajıyla (bu sayılar google’a gazete tiraj yazarak çıkan listelerden alınmıştır) daha önceki, Türk basınının en etkili yerel gazetelerinden biri olma halinden çok uzaktır.

İlgili Makaleler