Felsefe Yazıları

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir, Tanısı, Belirtileri

Yaygın anksiyete bozukluğu

Yaygın anksiyete bozukluğu (İngilizce: Generalized Anxiety Disorder veya GAD) bir endişe (anksiyete) bozukluğudur. Ancak diğer anksiyete bozukluklarından farklı olarak kişinin belirli durum veya konudan dolayı endişe duymasından ziyade çok çeşitli sayıda konu ve nedenlerden dolayı duyduğu yaygın, kronik ve uzun vadeli bir anksiyete durumudur.

Anksiyete aslında herkesin hayatında karşılaştığı normal bir duygudur. Bir sınavdan önce heyecanlanmak, tehlikeli bir yolda araba kullanmaktan endişe duymak normal bir durumdur. Normal anksiyete insanların gelecekteki sorunları önceden tahmin ederek daha iyi hazırlık yapmasına yardımcı olur. Ancak anksiyetenin kişinin hayatına egemen olması ve kişinin kontrolünden çıkması durumunda anksiyete bozukluğundan söz edilebilir. Yaygın anksiyete bozukluğundan etkilenen kişilerde kaygı ve endişe günün çok büyük bir kısmını kapsayabilir. Mesleki ve ailesel sorunlar ortaya çıkar. Kişinin gündelik işlevlerini yerine getirmesi zorlaşır.

Belirtiler

Aşağidaki 6 koşuldan en az 3 tanesinin 6 ay veya daha uzun bir süre boyunca bir kişide geçerli olması halinde Yaygın anksiyete bozukluğu tanısı yapılabilir:

  • Yorgunluk
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Sürekli olarak kaygı duyma
  • Kas gerginliği
  • Kolayca sinirlenme veya öfke duyma
  • Uyku bozuklukları

Bu koşulların yanısıra hastalarda kolayca irkilme, ağız kuruması, görme bozuklukları, kulaklarda uğuldama, kalp çırpıntısı, sıkça idrar yapma, bağırsak hareketlerinde bozukluk gibi belirtiler de görülebilir.