Edebi Şahsiyetler

Yavuz Görey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GÖREY, Yavuz (1912 – 1995)

Türk, heykelci. Heykel eğitimi alanındaki çalışmaları ve yaptığı çok sayıdaki Atatürk anıtlarıyla tanınır.

27 Ağustos 1912’de Cenevre’de doğdu. Afişçi İhap Hulusi Görey’in kardeşidir. Ortaöğrenimini İstanbul’da yaptıktan sonra bir süre Paris’te kaldı. Yükseköğrenimini Belçika’da, Liege’deki Van Herch Enstitüsü’nde matematik dalında yaptı. Bu arada bir yandan da geceleri Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam ederek desen çalışıyordu. Daha sonra Lozan’ daki Kanton Tasarım Okulu’nda heykelci Kasimir Raymond’un yönetiminde üç yıl heykel ve resim öğrenimi gördü. 1941’de İstanbul’a döndü. Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) Rudolf Belling’in yanında heykel çalışmalarını sürdürdü, 1942’de mezun oldu. Mısır, İtalya, Fransa, Irak ve Almanya’ya mesleki inceleme gezileri yaptı. C.Brancusi, O.Zadkine, Emilio Greco (1913), Georg Kolbe (1877-1947) gibi heykelcilerle tanıştı, onların atölyelerini ve çalışmalarını görmek olanağını buldu. 1958’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde temel tasarım ve modelaj dersleri veren Belling’le birlikte çalışmaya başladı. 1966’da Belling’in Türkiye’den ayrılması üzerine bu dersin sorumluluğunu tek başına yüklendi. 1981’de emekli oldu.

Görey yapıtlarında soyut-somut karşıtlığım yansıtmış ve bu ikilem içinde geometrik-organik, soğuk-sıcak, yüzeysel-derin, ışık-gölge ve dolu-boş gibi karşıtlık çağrıştıran kavramları birlikte kullanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Büst: Atatürk Başı, 1941, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kadın Başı, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Baş,İstanbul Resim ve Heykel Müzesi. Anıt: Kavalalı Mehmet Ali Paşa, 1944, Mısır; Merkez Bankası rölyefleri, 1949, Samsun; Atatürk Anıtı, (H.Atamulu ile), 1951, İstanbul Üniversitesi Bahçesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler