Tarihi Şahsiyetler

Yasincizade Abdülvehhab Efendi Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Yâsincizâde Abdülvehhâb Efendi (1758-1833) Osmanlı şeyhülislâmı. Seyyid Osman Efendi’nin oğludur. Dedesi Seyyid Mustafa Efendi’nin Ayasofya Camii’nde “Yâsînhan” olmasından dolayı Yâsincizâde lakabıyla şöhret bul­du. Gençliğinde Enderûn-ı Hümâyun’a intisap ederek Gelenbevî İsmail Efendi’den aklî ve naklî ilimleri okudu. Ocak 1786’da müderrislik ruûs’unu kazana­rak öğretim hayatına başladı. Bayezid ve Yenicami medreselerindeki dersle­riyle meşhur oldu. Bu dönemde pek çok talebe yetiştirdi. Çeşitli medreselerde müderrislik yaptıktan sonra kadılık mesleğine geçti. Önce Selanik kadısı ol­du; sonra bilâd-ı erbaa kadılığı payesini elde etti. 1811’de elçilikle İran’a gitti; oradaki görevini liyakatle yapması se­bebiyle II. Mahmud’un takdirini kazana­rak kendisine önce Mekke, daha sonra İstanbul kadılığı payesi verildi. Kısa ara­lıklarla Anadolu kazaskerliği (1816) ve nakîbüleşraflık (1818) görevlerine ta­yin edildi; ardından Rumeli kazasker­liği payesini aldı.

Osmanlı Devleti’nin içerde ve dışarda karşılaştığı sıkıntılar ve özellikle isyan hareketleri üzerine toplanan meşveret meclisinde isabetli görüşleriyle padişa­hın dikkatini çekti ve 28 Mart 1821’de Halil Efendi’nin yerine şeyhülislâm­lığa tayin edildi. Bir buçuk yıldan faz­la süren meşihatinden sonra 10 Kasım 1822’de azledilerek dokuz ay kadar İz­mit’te ikamete mecbur tutuldu. 6 Mart 1828’de, Mehmed Tâhir Efendi’nin ye­rine ikinci defa şeyhülislâmlığa getiril­di. Beş yıla yakın bir süre bu makam­da kaldıktan sonra yaşlılığı sebebiyle 8 Şubat 1833’te görevinden ayrıldı. Ay­nı yılın ramazanında Kadir gecesi vefat etti; Topkapı dışında babasının yanı­na defnedildi.

Abdülvehhâb Efendi, şeyhülislâmlığı sırasında ilim erbabıyla devletin hak ve menfaatlerini koruyan bir kişi olarak tanınır. Hulâsatü’l-bürhân fi itâati’s-sultân adında hadise dair bir risalesi vardır. Ayrıca hadis usu­lü ve kelâm ilmine dair çalışmaları bu­lunmaktadır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler