Edebi Şahsiyetler

Yaşar Tonguç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TONGUÇ, Yaşar (1932)

Türk, karikatürcü. Çizgi film konusundaki çalışmalarıyla da tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu. 1947’de ortaöğrenimini tamamlamadan okuldan ayrıldı. İlk karikatürü 1952’de Akbaba’da çıktı. Askerliğini yaptıktan sonra karikatürcü olarak çalışmaya başladı. Dolmuş, Taş, Taş-Karikatür ve Yön dergileri ile Vatan gazetesinde çizdi. Arkadaşlarıyla birlikte bir çizgi film ajansı kurdu. Uzun süredir karikatürcü Meral Simer ile Çizgi Reklam’ı yönetmektedir.

Tonguç, karikatürlerinde gülmeceyi çizgiye ağırlık vererek oluşturmuştur. Konularını güncelliği aşan daha geniş bir çerçeve içinde ele almaya çaba göstermiştir. 1970’ten sonra daha çok ağırlık verdiği çizgi filmlerinde ise Doğu kültürünün, özellikle de hat sanatının öğelerini kullanmıştır. Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü? adlı yapıtı 1973’te 9.Annecy Çizgi Film Şenliği’nde ön elemeyi geçip gösterilmeye değer bulunan ilk Türk çizgi filmi olmuştur. Öteki yapıtları da çeşitli ödüller almıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Sülünüme, 1969; Tonguç, 1983. Çizgi Film: Yaşa Don Kişot, 1970; Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü? (S.Tansuğ ile), 1972; Nasrettin Hoca, 1979.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler