Edebi Şahsiyetler

Yaşar Miraç Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

YAŞAR MİRAÇ (1953)

Türk, şair. Toplumsal gerçekçi çizgide türkü-şiir biçiminde yazdığı şiirleriyle tanınmıştır.

9 Eylül 1953’te Trabzon’da doğdu. Asıl adı Yaşar Çolak’tır. İlk ve ortaöğrenimini Trabzon’da yaptı. İlk şiirlerini 1966’da Trabzon’daki yerel gazetelerde yayımladı. 1973’te çalışmak ve yükseköğrenim yapmak amacıyla Almanya’ya gitti. Bir süre Münih’te kaçak işçi olarak çalıştı. Dil kurslarına devam etti. Okuma olanağı bulamayınca, 1974’te Türkiye’ye döndü. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili Bölümü’ne girdi. Şiirleri toplu olarak ilk kez 1970’te Militan dergisinde çıktı. 1978’de Ankara’ da Yeni Türkü adlı aylık bir sanat gazetesi çıkardı. 1979’da Kültür Bakanlığı’nın açtığı yarışmada Kemençe’nin Türküsü adlı yapıtıyla Senaryo Ödülü’nü kazandı. 1980’de ilk kitabı Trabzonlu Delikanlı ile Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü aldı. Aynı yıl öğrenimini bitirdi. Bir grup şair arkadaşıyla birlikte 1981’de Yeni Türkü Şiir Yayınları’nı kurdu. 1982 sonunda yeniden Almanya’ya gitti. Halen (1985) bu ülkede Türkçe kitaplar yayımlayan bir yayınevini yönetmektedir. Şiirleri Yunanca, Rusça ve Almanca’ ya çevrildi.

Yaşar Miraç yerel kültürün kaynaklarından hareketle akıcı, yalın bir şiir evreni kurmuştur. Günlük dilde kullanılan sözcüklere yeni anlamlar katarak, bunları, yeni bir biçimde söyleyerek, sözcüklerin biçimsel görünümleriyle anlamlan arasında bağ kurarak kendine özgü bir şiir dili ve imge örgüsü yaratmıştır.

Şiirde öze olduğu kadar, iç sese de önem vermiştir. Şiirindeki lirizmi “yeni türkü” üslubu olarak tanımlamıştır. Kuşağının yeni bir lirizm anlayışına yönelişinin öncülüğünü yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Trabzonlu Delikanlı, 1979; Şiliİle Söyleşi, 1979; Gül Ekmek, 1980; Taliplerin Ağıdı, 1980; Çan Deresi Türküleri, 1981; İçli Şarkılar, 1981; Trabzon’ dan Çıktım Yola, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler