Edebi Şahsiyetler

Yannis Ritsos Kimdir, Hayatı, Kitapları, Edebi Kişilği, Hakkında Bilgi

RİTSOS, Yannis (1909 – 11 Kasım 1990, Atina)

Yunanlı şair. Şiirlerinde Yunan toprağının ve insanının özelliklerini yalın ve çarpıcı bir dille yansıtmış, uluslararası bir üne kavuşmuştur.

1 Mayıs 1909’da Peloponez’de, Monemvassia’da doğdu. Toprak sahibi bir ailenin dördüncü ve en küçük çocuğuydu. İlköğrenimini bitirdikten sonra 1921’de Git-hion Lisesi’ne girdi. 1925’te bu okulu bitirerek Atina’ ya çalışmaya gitti. Bir süre çeşitli büro işlerinde çalıştı, ama ciğerlerinden hastalanınca Monemvassia’ya döndü. İlk şiirlerini bu dönemde yazdı, resim ve müzikle ilgilendi. Ertesi yıl yeniden Atina’ya giderek gene geçici işlerde çalışmaya başladı. 1927-1930 arasında Atina’da ve Girit’te çeşitli sanatoryumlarda yattı. Orada tanıştığı hastaların aracılığıyla bol bol kitap okudu, Marxist dünya görüşünü benimsedi. İyileşip Atina’ya dönünce “Erga-tiki Leskhi” adlı bir işçi örgütüne girdi. Ablasının desteğiyle iki yıl boyunca bu örgütün sanat etkinliklerini yönetti,oyunlar sahneye koydu, şiir dinletileri düzenledi. Bu çalışmaları nedeniyle tanıştığı Konstantinos Go-vostis ona kendi yayınevinde düzeltmenlik ve redaktörlük görevi verdi.

1927-1930 arasında şiirleri dergilerde yayımlanmaya başlayan Ritsos, ilk şiir kitabı Traktör’ü 1934’te yayımladı. Bunu 1935’te Piramitler, 1936’da da Epitaphios kitapları izledi. Bu kitabın bazı kopyaları Metaksas yönetimince Akropol’deki Zeus tapınağında törenle yakıldı. 1937-1938 yıllarında altı ay Parnitha Sanatoryumu’nda yattı. II.Dünya Savaşı sırasında Atina’da kaldı ve hasta olmasına karşın durmadan şiir yazdı. 1945’te EAM’a (Ulusal Kurtuluş Cephesi) katılarak Kuzey Yunanistan’ daki birliklerde görev yaptı ve Makedonya Halk Tiyatro-su’nun çalışmalarına katkıda bulundu. Aynı yıl Varkiza Antlaşması’nın imzalanması üzerine Atina’ya döndü ve 1948’de tutuklanıncaya kadar Govostis Yayınevi’nde editör olarak çalıştı. 1948-1952 arasında Limni, Makronisos ve Ayios Staratis adalarında sürgün olarak yaşadı. Bu dönemde şiirlerinin yayımlanması yasaklandı. 1952’de özgürlüğüne kavuşarak Atina’ya döndü. 1954’te Sisam’ da doktorluk yapan Falitsa Yorgiadis’le evlendi.