Edebi Şahsiyetler

Wolfgang Amadeus Mozart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MOZART, Wolfgang Amadeus (1756-1791)

Avusturyalı besteci. Müziğin her türünde yapıtlar vermiş, kusursuz bir anlatıma ulaşmıştır.

27 Ocak 1756’da Salzburg’ta doğdu, 5 Aralık 1791’de Viyana’da öldü. Babası Leopold Mozart (1719-1787) kemancı ve besteciydi; kilise için yazdığı yapıtların yanı sıra klavye sonatları ve konçertolarıyla da ün kazanmış, keman öğreniminde ana yöntem diye kullanılan bir de kitap bastırmıştı. Özellikle eğitimi açısından babasına çok şey borçlu olan Amadeus Mozart, daha dört yaşındayken klavsen çalmaya başladı, kusursuz bir duyma yeteneği vardı. Müzik araçlarını çalmada gösterdiği kolaylığa eş bir kolaylıkla yapıtlar da besteliyordu. 1761’de, beş yaşındayken piyano için bestelediği Sol Majör Menuetto ilk yapıtı oldu. Ertesi yıl babası ve kızkardeşi Nannerl ile birlikte Almanya ve Avusturya’yı içine alan bir konser gezisine çıktılar. Mozart’ın küçük yaşma karşın icracılıkta gösterdiği üstün başarı haklı olarak “harika çocuk” diye tanınmasını sağladı. 1763’te ilk büyük Avrupa turnesini gerçekleştirdi. Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika’nın en önemli sanat merkezlerinde başarılı konserler verdi. Ünü tüm Avrupa’ ya yayıldı. 1766’da Salzburg’a döndü. İki yıl süreyle çalışmalarını burada sürdürdü. 1768’de Viyana’ya gitti. 1769’da geçici olarak Salzburg Kilisesi orkestra yöneticiliğine getirildi.

Aynı yıl babasıyla birlikte ilk İtalya gezisine çıktı. Verona, Milano, Parma, Bologna, Floransa, Roma ve Napoli’de konserler verdi. Bologna’da İtalyan müzikçi Padre Martini’den dersler aldı. İtalya konserleri sırasında, Bologna Flarmonik Akademisi, yirmi yaşından küçük adayları kabul etmemek ilkesinden ödün vererek Mozart’ı üyeliğe aldı. Mozart 1770’te Mitridate, re di Ponto (Ponto Kralı Mitridate) operasının provalarında bulunmak üzere yeniden İtalya’ya gitti. Yapıt ilk sahnelenişinde başarıya ulaştı ve izleyenler tarafından coşkuyla karşılandı. Mozart İtalya’da kaldığı yıllarda İtalyan müziğini ve opera geleneğini inceledi. İtalyan bestecilerin opera yapıtlarından yararlandı.

1772’de Salzburg Kilisesi’ndeki orkestra yöneticiliği onaylandı. O sırada atanan yeni başpiskoposun düşmanca bir tavır takınmasına karşın Mozart 1777’ye değin bu görevde kaldı. 1772’de yeni bir İtalysı gezisine çıktı. 1773’te Viyana, Salzburg ve Münih’te konserler verdi. Haydn’ın müziğini tanıma olanağını buldu. Bu yıldan başlayarak yaşam koşulları giderek kötüleşti. 1775’te ilk büyük piyano sonatlarıyla keman konçertolarını yazdı. Piyano ve orkestra için bir dizi konçerto ve dinsel içerikli yapıt besteledi.

İlgili Makaleler