Edebi Şahsiyetler

William Wycherley Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WYCHERLEY, William (1640-1716)

İngiliz oyun yazarı. Restorasyon döneminde yergisel bir yaklaşımla öfkeli ve gerçekçi oyunlar yazmıştır.

Shropshire yakınlarında, Clive’de doğdu, 1 Ocak 1716’da Londra’da öldü. Eski ve köklü bir aileden geliyordu. On beş yaşında eğitim yapması için Fransa’ya gönderildi. Burada aristokrat çevrelerine girdi ve çok etkilendi. Bu arada Katolik oldu. İngiltere’ye dönünce 1660’ta kısa bir süre Oxford’da kaldı, tekrar Protestanlık’a döndü. Londra’ya gitti ve bir eğitim kuruluşu olana Inner Temple’da hukuk eğitimi yapmaya başladı. Bir yandan da tiyatroyla ilgilendi. 1671’de sosyetenin zevk düşkünlüğünü ve ahlaksızlığını alaycı bir saldırganlıkla dile getiren ilk oyunu Love in a Wood, or, St.James’s Park (“Koruda Aşk ya da St.James Parkı”) çok beğenildi. Koruyucusu olan Cleveland düşesi aracılığıyla saray çevresine girdi. 1678’de bozulan sağlığının iyileşmesi için kral II. Charles’ın mali yardımıyla Fransa’da kaldı. 1680’de İngiltere’ye döndü. Katı, tutucu bir Püriten olan Drogheda düşesi ile gizlice evlendi, tiyatro dünyasından uzaklaştı. Karısının ölümünden sonra parasız kaldı, borçları nedeniyle yedi yıl hapis yattı. Kral II. James tarafından borçları ödenip serbest bırakıldı, yaşam boyu sürekli maaş bağlandı.

Wycherley’in oyunları Restorasyon döneminin sanat beğenisini yansıtır. Kadın erkek arasındaki cinsel entrikaları, şehveti, çıkar çatışmalarını, kimi zaman kabalığa kaçan bir biçimde işlemiştir. Döneminin süslü, cilalı görünüşünün ardındaki bencillik, ihanet gibi gerçekleri iğneli ve yergici bir dille işlemiştir. Yapıtlarında çift anlamlı konuşmalara, açık saçık cinsel şakalara yer vermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Love in a Wood, or, St.James’s Park, 1671, (“Koruda Aşk ya da St.James Parkı”); The Gentleman Dancing Master, 1672, (“Dans Öğretmeni Beyefendi”); The Country Wife, 1673, (“Taşra Kadını”); The Plain-Dealer, 1676, (“Dürüst”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler