Edebi Şahsiyetler

William Turner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TURNER, William (1775-1851)

İngiliz, ressam. Işık ve renk titreşimlerini kullandığı manzara resimleriyle tanınmıştır.

Joseph Mallord William Turner 23 Mart 1775’te Londra’da doğdu, 19 Aralık 1851’de aynı kentte öldü. Sanata küçük yaşta ilgi gösterdi. On iki yaşında gravürcü John Raphael Smith’in yanına çırak olarak girdi. Daha sonra mimar Thomas Hardwick’in yanında topografya ressamı olarak çalıştı. 1788’de Thomas Malton’dan suluboya ve perspektif öğrendi. 1789’da Kraliyet Akademisi’nde derslere devam etti. 1790’dan başlayarak suluboya ve yağlıboyalarıyla burada açılan çeşitli sergilere katıldı. Akademi’de 1808’de başladığı perspektif öğretmenliğini 1838’e değin sürdürdü. Copper Plate Magazine adlı yayın organının bir siparişi üzerine İngiltere’nin tarihsel yer ve anıtlarını belgelemek için ülkenin çeşitli bölgelerini içine alan bir gezi yaptı. 1804’te bir resim galerisi açtı ve yapıtlarını ölümüne değin burda sergiledi. 1810-1824 arasında yaz mevsimlerini Yorkshire’da resim yaparak geçirdi. Birçok kez İtalya’ya gitti. Roma, Napoli, Floransa ve Venedik gibi kentlerde dolaşarak Rönesans ustalarının yapıtlarını inceledi. Ayrıca Fransa, Almanya, Hollanda ve İsviçre gibi ülkeleri gezdi. Yaşamının son yıllarını hasta olarak geçirdi.

Tumer sanat yaşamına eski mimarlık anıtlarıyla çeşitli manzaraları işleyen bir suluboya ressamı olarak başlamıştır. Suluboya tekniğinin tüm olanaklarını kullanarak yağlıboyanın etkisine yaklaşan sonuçlar elde etmiştir. Önceleri olduğu gibi kopya ettiği doğanın daha sonra değişik zamanlardaki görüntülerini romantik bir yaklaşımla yorumlamıştır. Ayrıntıları ayıklayarak biçimlerine daha kütlesel bir boyut kazandırmıştır. Kompozisyonlarında 18.yy’a özgü incelik duygusunu korumuştur. Ayrıca çabuk çalışmaya elverişli bir teknik olarak suluboyayı gezilerinde not almak amacıyla kullanmış gene bu teknikle Byron, Samuel Rogers gibi şairlerin yapıtlarını resimlemiştir. Daha geniş halk kitlelerine ulaşmak amacıyla yaptığı metal gravürlerinde, yağlıboyalarında işlediği konuları çoğaltmış ve bu alanda da suluboyaları kadar başarılı sonuçlar elde etmiştir.

Tumer, İngiltere manzaralarını konu aldığı ilk yağlıboyalarında ölgün tonlar aracılığı ile atmosfer etkisinin vurgulandığı bir resim anlayışı geliştirmiştir. Bunu izleyen yıllarda, o dönem İngiltere’sinde yapıtları koleksiyoncular arasında rağbet gören Richard Wilson (1714-1787) ve Claude Lorrain gibi sanatçıları önce taklit etmiş, daha sonra da aşmaya çalışmıştır.