Edebi Şahsiyetler

William Macready Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MACREADY, William Charles (1793-1873)

İngiliz tiyatro oyuncusu ve yönetmeni. İngiliz tiyatrosunun gelişmesine büyük katkıları olmuştur.

Londra’da doğdu, Cheltenham’da öldü. İrlandalı tiyatro yöneticisi bir oyuncunun oğlu olduğu için çocukluğu tiyatrolarda geçti. İlk kez on yedi yaşında Birmingham’da Romeo rolü ile sahneye çıktı, sonra Hamlet’i oynayarak turnelere çıktı. 1816’da Londra’ da Covent Garden Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Trajik rollerdeki başarısı ile yükselerek 1819-1820 yıllarında oynadığı III.Richard, Coriolanus ve Hamlet rolleriyle dönemin en büyük trajedi oyuncularından biri oldu ve Edmund Kean ile karşılaştırılacak kadar ün kazandı. 1826-1827 yıllarında ABD’de, 1828’de Paris’te oynadı: 1828-1839 arasında Covent Garden, 1841-1843 arasında da Drury Lane tiyatrolarında yönetmenlik yaptı. Sahneye son kez 26 Şubat 1851’de Drury Lane Tiyatrosu’nda Macbeth rolüyle çıktı.

Kültürü ve üstün oyunculuğunun yanı sıra yönetmen olarak İngiliz tiyatrosunun çağdaşlaşmasına hizmet etmiştir. Shakespeare’in yapıtlarını Restorasyon döneminde yapılmış olan değişikliklerden arındırma yönündeki çabalarıyla da tanınmıştır. Ölümünden sonra derlenerek yayımlanan ve yaşadığı dönemdeki Londra tiyatro çevresinin canlı bir tablosunu çizen günlüğü, tiyatro tarihçileri için değerli bir belge niteliği taşımaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca): Oynadığı Oyunlar: Romeo veJuliet, 1810; Hamlet; III.Richard; Coriolanus; Kral Lear; Macbeth; Strafford; Richelieu, 1839. Kitap: Macready as I Knew Him, (ö.s.).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler