Edebi Şahsiyetler

William Inge Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Ancak bundan sonraki üç oyunu eleştirmenler ve izleyicilerde düş kırıklığı yarattı. A Loss of Roses, (“Yitik Güller”) bencil bir genç adam ile başarısız bir sahne sanatçısı arasındaki ilişkiyi ele alır. Natural Affection (“Doğal Sevgi”), ergenlik çağındaki uyumsuz oğlu ile âşığı arasında bocalayan bir kadının öyküsüdür. Where’s Daddyf’de (“Babam Nerde?”) ise ana-baba olma sorunu ile karşı karşıya kalan günümüz gençliği anlatılır.

Bazı eleştirmenlerce ABD’nin en iyi yazarlarından biri kabul edilen Inge, bazılarınca da kısır ve yüzeysel bir gerçekliğin yansıtıcısı olmakla suçlanmıştır. Olay örgüsü yüzeysel ayrıntılarla zenginleştirilmiş oyunlarının ana kişileri, çoğu kez, günah çıkartma tutkusuyla hareket eder gibidirler.

Inge’nin, çoğu 1950’lerde yazılmış kısa oyunları da vardır. Bunlar uzun oyunlarının bir tür ön çalışması niteliğindedir. Birçok oyunu aynı adlarla film de yapılmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): The Dark at the Top of the Stairs, 1950, (“Merdivenin Tepesindeki Karanlık”); Come Back Little Sheba, 1950, (“Geri Dön Küçük Sheba”); Picnic, 1953, (“Piknik”); Bus Stop, 1955, (“Otobüs Durağı”); Glory in the Flower, 1958, (“Çiçekteki Görkem”); The Mail, 1959, (“Mesire”); A Loss of Roses, 1960 (“Yitik Güller”); Natural Affection (“Doğal Sevgi”); Where’s Daddy? (“Babam Nerde?”); Don’t Go Gentle, 1968, (“Zayıf Davranma”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler