Tarihi Şahsiyetler

William Henry Bragg – William Lawrence Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRAGG, William Henry (1862-1942) William Lawrence (1890-1971)

İngiliz fizik bilginleri. Kristal yapı çözümlemesinde X ışınlarından yararlanarak, katilarda atom yapısı incelemelerinin ve çağdaş katı hal fiziğinin öncüsü olmuşlardır.

William Henry Bragg 2 Temmuz 1862’de, Cumberland bölgesindeki Westward’ın Wigton kasabasında doğdu. 1885’te Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Trinity College’da matematik öğrenimini tamamladıktan sonra, Avustralya’daki Adelaide Universitesi’nde matematik ve fizik profesörü oldu. Avustralya’da geçirdiği yirmi üç yıl boyunca yalnız üniversitedeki başarılı dersleriyle değil, bilim çevrelerindeki etkinliğiyle de tanındı’ve 1903’te Australasian Association for the Advancement of Science’ta astronomi, matematik ve fizik bölümünün başkanlığına getirildi. Leeds Üniversitesi’nin çağrısını kabul ederek 1909’da ülkesine döndü ve aynı üniversitenin Cavendish kürsüsünde fizik profesörlüğünü üstlendi. 1915’te Londra’daki University College’a geçtiyse de, I. Dünya Savaşı nedeniyle hemen ertesi yıl öğretim görevinden alınıp Hawkcraio’dekı Deniz Kuvvetleri Deneme Istasyonu’nda denizaltılarm yerini saptama teknikleri geliştiren bir araştırma grubunun başına getirildi. Savaş sonrası University College’daki görevine dönen Bragg 1923’te Royal Institution’ın başkanlığına seçildi; 1935-1940 arası da, 1907’den beri üyesi olduğu Londra’daki Royal Society’nin başkanlığını yürüttü. 12 Mart 1942’de Londra’da öldü.

1916’da Royal Society’nin Rumford madalyasıyla ödüllendirilen, 1920’de “Sir” unvanı alan W.H.Bragg, 1915 Nobel Fizik Ödülü’nü de oğlu W.L. Bragg ile bölüşmüştü. Nobel tarihinde, aynı yılın ödülünü paylaşan ilk ve tek baba-oğul Bragg’lerdir.

William Lawrence Bragg 31 Mart 1890’da, babasının öğretim göreviyle bulunduğu Avustralya’nın Adelaide kentinde doğdu. Adelaide Üniversitesi’nden matematik diplomasını aldıktan sonra 1909’da ailesiyle birlikte Ingiltere’yedöndü. Cambridge Üniversi-tesi’ndeki Trinity College’da fizik ve kimya öğrenimini sürdürürken, babasının da yardımıyla X ışınlarının kristallerde kırınmasım incelemeye başladı ve 1914’te aynı okulda öğretim görevlisi oldu.Ancak, hem deneysel araştırmaları, hem de üniversitedeki görevi I.Dünya Savaşı nedeniyle kesintiye uğramıştı. 1915’ten 1919’a değin Fransa ve Belçika’da, İngiliz ordusunun teknik danışmanı olarak düşman topçularının yerini top sesleriyle saptama teknikleri üzerinde çalışan fizikçi, kristalbilime katkıları nedeniyle 1915 Nobel Fizik Odülü’nü babasıyla bölüştüğünde henüz 25 yaşındaydı. 1919-1937 arasında Manchester Üniversitesi’nde fizik profesörü, 1938-1953 arası Cambridge Üniversitesi’nde Cavendish deneysel fizikprofesörü, 1954’te de Royal Institution’m başkanı olan W.L.Bragg, 1921’de Royal Society üyeliğine seçildi, 1941’de “Sir” unvanı aldı ve 1965’te emekliye ayrılarak 1 Temmuz 1971’de Ipswich’te öldü.

William Henry Bragg, Adelaide Üniversitesi’ndeki ilk on sekiz yılında özgün bilimsel araştırmalardan çok öğretim görevine ağırlık vermiş ve gerek üniversitedeki fizik derslerinde, gerek konferanslarında konuyu çok anlaşılır biçimde sunma özelliği ve renkli anlatımıyla iyi bir konuşmacı olarak tanınmıştı. Üstelik Cambridge Üniversitesi’nde yalnızca matematik okuyan Bragg, üniversitedeki son yılında J.J.Thomson’m derslerini izleyerek ilgi duyduğu fizik konusunda daha çok kendi kendini yetiştirmişti.

İlgili Makaleler