Edebi Şahsiyetler

William Hazlitt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HAZLITT, William (1778-1830)

İngiliz deneme yazarı ve incelemeci. Yapıtlarıyla edebiyat tarihine katkıda bulunmuştur.

10 Nisan 1778’de Maidstone’da doğdu, 18 Eylül 1830’da Londra’da öldü. Babası liberal görüşlü bir Üniteryan rahibiydi. Hazlitt, 1793’te Hackney Theo-logical College’a girdi. 1802’de resim öğrenimi için Paris’e gittiyse de bir süre sonra bu konuda yeteneksiz olduğuna karar verdi. Londra’ya dönüp gazeteciliğe başladı. Mornirıg Chronicle gazetesinin parlamento muhabirliği ve tiyatro eleştirmenliği görevlerini üstlendi. Bir yandan da felsefe konusunda konferanslar veriyordu. Yayımcısının iflas etmesi yüzünden yaşamının son yılları büyük bir yoksulluk içinde geçti.

Hazlitt, 18.yy düşünce hareketleri ve bunların birbirleriyle ilişkileri konusunda yazılar yazmış, edebiyat eleştirileri yapmıştır. Özellikle Elizabeth dönemi tiyatrosu ve Romantik dönem şairleri üzerine eleştirileriyle tanınmıştır. Ele aldığı dönemlerin edebiyat tarihini oluşturmaya çalışmıştır. Yaşayan romantik şairler üzerine yazdığı yazılarla, o günlerde hızla yaygınlık kazanan bu akımın düşünsel temellerini ortaya çıkarmaya çaba göstermiştir. Gazetelerde yayımladığı söyleşilerinde ise Fransız Devrimi’ne saygılı bir liberal, önyargılara, tutuculuğa karşı çıkan demokrat bir yazar niteliği taşır.

•    YAPITLAR (başlıca): Gazete Yazıları: The Round Tahle, 1817, (“Yuvarlak Masa”); Table Talk, 1821, (“Masa Söyleşileri”); The Spirit of the Age, or Contemporary Portraits, 1825, (“Çağın Ruhu ya da Çağdaş Portreler”); The Plain Speaker, 1826; Sketches and Essays,(ö.s.), 1839. Edebiyat Eleştirileri: Characters of Shakespeare’s Plays, 1817, (“Shakespeare’in Oyunlarındaki Karakterler”); Lec-tures on the English Poets, 1818, (“İngiliz Şairleri Üzerine Dersler”); Vieıvs of the English Stage, 1818, (“İngiliz Sahnesinin Görünümleri”); Lectures on the English Comic Writers, 1819, (“İngiliz Komedya Yazarları Üzerine Dersler”); Dramatic Literatüre of the Age of Elizabeth, 1821, (“Elizabeth Dönemi Dramatik Edebiyatı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi