Edebi Şahsiyetler

William Golding Kimdir, Hayatı, Eserleri, Kitapları, Hakkında Bilgi

GOLDING, William Gerald (1911 – 19 Haziran 1993)

İngiliz, romancı. Kitaplarında, uygarlık ve insan doğası üzerine kötümser, ürkütücü yorumlar yapmıştır.

19 Eylül 1911’de Cornwall’da doğdu. Marlborough Ortaokulu’nu ve Oxford Üniversitesi’nde Brasenose College’ı bitirdi. 1934-1940 arasında küçük tiyatro topluluklarında yazar, oyuncu ve yapımcı olarak çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptı. II.Dünya Savaşı’nda donanmada görev aldı, Almanların Bismarck adlı savaş gemisinin batırılmasında bulundu. 1980’de Rite s of Passage adlı romanıyla Booker Mc Connell Ödülü’nü, 1983’te Nobel Edebiyat Ödülü’ nü kazandı.

Ününü 1954’te yayımlanan Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı) adlı ilk romanına borçludur. Yakın gelecekte geçen roman, bir dünya savaşı sırasında bir adaya düşen bir grup çocuğun yaşamım konu alır. Dış dünyayla ilişkinin kopması ve kurtuluş umutlarının yok olmasıyla uygarlık da unutulur, ilkel ve vahşi bir yaşam kurulur. Golding’in bu romanı İngiliz yazarı Robert Michael Ballantyne’m (1825-1894) The Coral Island (Mercan Adası) adlı, benzer bir konu çevresinde dönen çocuk romanının bir eleştirisidir. Ballantyne’m vahşeti uygarlık dışı bir olgu olarak yansıtan görüşlerine karşı Golding, kötülük yapma ve tahrip etme eğilimlerini uygar dünyanın ve insan doğasının bir parçası olarak gösterir. Ballantyne’ın romanındaki uygar ve ahlaklı dünyanın sahteliğini ortaya koyarken, onun orta sınıfa özgü değerlerini karşısına alır. 1963’te filme çekilen roman, yazara, uluslararası bir ün kazandırmıştır.

İlk günah temasını alegorik bir anlatımla işleyen romanı The Inheritors’dz (“Vârisler”) Golding tarih öncesi insan türlerinden Neandertal insanının günümüz insanının atası olan daha ileri bir tür tarafından vahşice yok edilişini yer yer ürkütücü bir anlatımla ele alır. 1956’da yayımlanan Pincher Martin ise, I.Dünya Savaşı sırasında gemisi batan bir subayın denizin ortasında bir kaya parçasının üstünde yaşamak için verdiği uğraşı anlatır.

1959’da yayımlanan The Free Fail (“Yerçekimi”) ve 1967’de yayımlanan The Pyramid (“Piramit”) adlı romanları farklı bir türün örneklendir. Golding burada orta yaşa doğru yol alan kahramanlarının, geçmişteki yaşamları üzerine düşüncelerini ve yenil-mişlik duygularını yer yer alaylı bir üslupla anlatmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Roman: Lord of the Flies, 1954, (Sineklerin Tanrısı); Pincher Martin, 1956; The Free Fail, 1960, (“Yerçekimi”); The Inheritors, 1962, (“Varisler”); the Spire, 1965, (“Kule”); The Pyramid, 1967, (“Piramit”); Darkness Visihle, 1979, (“Görülen Karanlık”); Rites of Passage, 1980. Öykü: The Scorpion God, 1971. Oyun: The Brass Butterfly, 1958, (“Pirinç Kelebek”). Şiir: Poems, 1934, (“Şiirler”). Deneme-Eleştiri: The Hot Gates and Other Occasional Pieces, 1965.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi