Edebi Şahsiyetler

William Faulkner Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

FAULKNER, William (1897-1962) ABD’li romancı. Konulan güney eyaletlerinde geçen öykü ve romanlarıyla insanın dramını evrensel boyutlar içinde ele almıştır.

25 Eylül 1897’de Mississippi Eyaleti’nin New Albany kasabasında doğdu, 6 Temmuz 1962’de aynı eyaletin Oxford kasabasında öldü. Ailesinin soyadı “Falkner”dı, “u” harfini yazar çok sonraları kendisi ekledi. “Güneyli” olmanın gururunu taşıyan ve İç Savaş’ta başarıyla savaşmış emekli bir albay olan büyük dedesi William C.Falkner’ın anılarıyla dolu bir ortamda büyüdü. Bu dedesinin, döneminde otuz altı kez basılacak kadar popüler bir romanı bulunması, Faulkner’ın daha çok küçükken yazarlığı kafasına koymasında etkili olmuştu. Yörenin lisesinde bir yıl okuduktan sonra ayrıldı. Düzenli bir eğitim görmekten kaçındı. Evinde bulunan çok sayıda kitaptan İngiliz ve Amerikan klasiklerini tanıdı. Kendi kendine Fransızca öğrendikten sonra Simgeciler’i (Sembolistler) ve öteki çağdaş yazar ve şairleri okudu. 1918’de Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne katıldı. I.Dünya Savaşı bitince ailesinin yanına Oxford’a döndü ve Mississippi Üniversitesi’ne girdi. Çok kısa süren üniversite öğrenciliği sırasında derslerden çok öğrenci birlikleri ve edebiyat kulübüyle ilgilendi. Buradan ayrıldıktan sonra bir yandan yazdı, bir yandan da günlük gereksinimlerini karşılamak için çeşitli işlerde çalıştı. 1921’de bir kitapçının yanında yardımcı, bunu izleyen üç yıl da Oxford’da postane müdürü olarak çalıştı.

1924’te bir arkadaşının yardımıyla pastoral şiirlerinin yer aldığı The Marble Faun (“Mermer Faun”) adlı kitabını yayımladı. 1925 yılını New Orleans’ta bohem edebiyat çevrelerinde geçirdi. Burada tanıştığı Sherwood Anderson’un yardımıyla, 1926’da ilk romanı Soldier’s Pay (“Askerin Ücreti”) basıldı. Roman, Hemingtvay’in aynı yıl yayımlanan The Sun Also Rises (Güneş de Doğar) adlı romanıyla aynı temayı, savaş sonrasındaki “yitik kuşağı” ele alıyordu. Faulkner bundan sonraki birkaç yıl boyunca hem yazmayı, hem de boyacılık, marangozluk, profesyonel golf oyunculuğu ve içki kaçakçılığı gibi işler yapmayı sürdürdü. 1927’de New Orleans edebiyat çevrelerini eleştiren ve bundan böyle bu gibi topluluklardan uzak durmayı kararlaştırdığını açıklayan Mosquitoes (“Sivrisinekler”) adlı romanını yayımladı. 1929’da yayımladığı Sartoris, daha sonraki romanlarında sürekli yer alan düşsel “Yoknapatawpha” yöresinin ilk kez tanıtıldığı yapıtıdır. Romanın kahramanı Bayard Sartoris, savaştan yeni dönmüş, duyduğu yabancılık duygusunu bastırabilmek için içkiyi, zorbalığı ve kendi kendine eziyet etme yolunu seçmiştir. Çevresiyle uyuşmazlığı onu, kendini öldürmeye sürükler. Yazarın acemilik döneminin son ürünü kabul edilen bu romanda, ilerki çalışmalarının başlıca temalarının ve değişik romanlarının kahramanlarının yer aldığı görülür.

İlgili Makaleler