Edebi Şahsiyetler

William Davenant Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DAVENANT, William (1606-1668)

İngiliz, oyun yazarı, şair ve yönetmen. İlk İngiliz operasını yazmış ve yönetmiştir.

Oxford’da doğdu, 7 Nisan 1668’de Londra’da öldü. Shakespeare’int vaftiz oğludur. Doğduğu kentte öğrenim yaptı. Sonra tiyatro oyunları yazmaya başladı. 1629 dolaylarında, kral parlamentoyu dağıtmış, halk Püritenler’i destekleyenler ve Kralcılar olmak üzere ikiye bölünmüştü. Davenant bu yıllarda krala bağlılığını anlattığı yapıtlarıyla kraliçenin ilgisini çekti. 1638’de de, I. Charles tarafından Ben Jonson’un ölümüyle boşalan saray başşairliğine getirildi. 1642’de bir tiyatro açmak üzereyken iç savaş çıktı, tiyatrolar Püritenler’ce yasaklandı. Davenant, I. Charles’ın ordularına silah getiren bir gemiyi Manş Denizi’nden geçirince “sir” unvanı ile ödüllendirildi. 1649’da kralın idamının ardından, Paris’teki Stuartlar’a katıldı. Daha sonra, Amerika’daki Kralcılar’a yardıma giderken yakalandı ve 1654’e değin Londra Kulesi’nde hapsedildi. Restorasyon sırasında, Kral II. Charles’dan aldığı özel izinle Duke of York Tiyatrosu’nu kurdu. Bundan kısa bir süre sonra, Dorset Garden’daki yeni tiyatrosunun açılışını göremeden öldü.

Davenant tiyatronun yasaklandığı bir dönemde, bu sanatı yeniden canlandırmak için çalışmışın The First Day’s Entertainment (“İlk Günün Eğlencesi”) adlı yapıtında, öyküyü müzik eşliğinde vermiş ve tiyatroya yeni bir görünüm getirmiştir. Gene müzik eşliğinde oynanan başyapıtı The Siege of Rhodes (“Rodos Kuşatması”), 1656’da sahnelenmiş ve ilk İngiliz operası olarak tarihe geçmiştir.

• YAPITLAR (başlıca)The Witts,1634;Love and Honour, 1634, (“Aşk ve Onur”); The Temple of Love, (“Aşk Tapmağı”); Britannia Triumphants, (“Britanya Galipleri”); Luminalia; The First Day’s Entartainment, (“İlk Günün Eğlencesi”); The Siege. of Rhodes, 1656, (“Rodos Kuşatması”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi