WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

William Christopher Handy Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

William Christopher Handy Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HANDY, William Christopher (1873-1958)

ABDİi besteci ve orkestra şefi. Amerikan zenci müziği blues’un orkestra müziği içinde kullanılarak yaygınlaşmasına öncülük etmiştir.

16 Kasım 1873’te Alabama Eyaleti’nde, Florence’ta doğdu, 28 Mart 1958’de New York’ta öldü. Bir papazın oğluydu. Huntsville’deki Teachers Agricultural and Mechanical College’da öğrenim gördükten sonra bir süre öğretmenlik ve bando şefliği yaptı. Otuz yaşında gözlerini yitirdiyse de müzik uğraşını sürdürdü ve 1903-1921 arasında kendi orkestrasını yönetti. 1913’ten sonra yayımcılığa başladı. Amerikan zenci müziğinin türleri olan spiritual ve blues ezgilerini derledi, ABD’li zenci müzisyenler üzerine incelemeler yaptı ve yayımladı.

Blues’un Babası adıyla ünlenen Handy, zenci müzisyenlerden dinlediği blues ezgilerini notaya geçirmiş, bunların armonik yapılarım inceleyip geliştirmiştir. Biues akor dizilerini sistemleştirererk, bu türü, kendinden sonraki caz müzisyenlerinin doğaçlama yoluyla özgürce geliştirebilecekleri bir yapıya kavuşturmuştur. “Memphis Blues”, “St.Louis Blues”, “Be-ale Street Blues” ve “Careless Love” gibi klasikleşen düzenlemeleriyle, blues’un orkestra müziği içinde popülerleşmesine öncülük etmiştir.

Handy, 20.yy başlarında ABD’de popüler bir tür olan ragtime müziğinden caz müziğine geçiş döneminin önemli müzisyenlerindendir. Daha çok neşeli bir havanın egemen olduğu ragtime müziğinin Amerikan zenci müziğinin hüzünlü havasından etkilenmesinde ve 1910’larm sonlarında cazın giderek ragtime’ m yerini almasında rolü olmuştur. Father of the Blues (“Blues’un Babası”) adlı otobiyografisini 1941 ’de yayımlamıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi