Edebi Şahsiyetler

William Carlos Williams Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WILLIAMS, William Carlos (1883-1963)

ABD’li şair, romancı, deneme ve oyun yazarı. Yapıtlarında konuşma dilini kullanmış ve gündelik yaşamdan esinlenmiştir.

17 Eylül 1883’te New Jersey’de, Rutherford’da doğdu, 4 Mart 1963’te aynı yerde öldü. İngiliz asıllı bir baba ile Puerto Rico’lu bir annenin çocuğuydu. Öğrenimine Rutherford’da başladıktan sonra iki yıl Cenevre ve Paris’te okudu. Ortaöğrenimini New York’ta tamamladı. 1902’de Pennsylvania Universitesi’nde tıp öğrenimine başladı. Aynı üniversitede öğrenci olan Ezra Pound ve Hilda Doolittle gibi şairlerle tanıştı. Özellikle Pound’la sürdürdüğü dostluk, şairlik yaşamında önemli bir etki ve tepki ilişkisine dönüştü. 1906-1909 arasında New York’ta bir hastanede çalıştıktan sonra o dönemde yazdığı şiirleri Poems (“Şiirler”) adlı bir kitapta topladı. 1909’da Leipzig’e giderek çocuk hastalıkları uzmanı oldu ve Rutherford’a dönüp doktorluğa başladı. 1913’te Pound’un yardımıyla ikinci şiir kitabı The Tempers’ı (“Huysuzluklar”) yayımladı. Gerçek kişiliğini yansıtan yapıtı ise üçüncü şiir kitabı Al Quc Quiere (“İsteyene”) idi. Williams 1926’da Dial, 1950’de Ulusal Kitap ve 1952’de Bollingen ödüllerini aldı.

Rutherford’da bir yandan sıradan bir kasaba doktoru olarak çalışırken, bir yandan da çağın ileri gelen sanatçılarını ve sanat akımlarını yakından izliyor, şiirlerinin yanı sıra öyküler, romanlar, oyunlar ve denemeler yazıyordu. İlk şiirlerinde belirgin bir Keats etkisi olduğunu söyleyen Williams, daha sonra Pound’un öncülük ettiği İmgecilik akımının izlerini taşıyan şiirler yazdıysa da, Whitman’ın şiirlerini yeni bir gözle okuyup New York’taki bazı ressam arkadaşlarının aracılığıyla Kübizm’in getirdiği yenilikleri özümleyince, şiirlerinde hem Amerikan yaşantısına daha uygun düşen bir ritmi yakaladı, hem de nesnelerin çarpıcılığını göstermeye yönelik bir anlatımı benimsedi. Pound’un ve T.S. Eliot’m yararlandıkları Amerika dışı esin kaynaklarına her zaman kuşkuyla baktığı için, uzun süre Amerikan şiirinin gelişme çizgisine uzak düştüğü sanıldı, ama “nesnelci şiir” anlayışı Black Mountain şairlerince benimsenince, bir anda yeni bir kuşağın önderi durumuna geldi.

Williams’ın Amerikalılar’ın konuşma dilinden kendisinin de bir parçası olduğu gündelik kasaba yaşantılarından esinlenerek yazdığı şiirlerinde esnek, ama gene de belli bir biçim kaygısı taşıyan bir anlatım yarattığı görülür. Beş cildi bulan Paterson adlı uzun, epik şiiri, Pound’un Kantolar’ı gibi 20.yy Amerikan edebiyatının temel taşlarından biri sayılır.

• YAPITLAR (başlıca): Poems, 1909, (“Şiirler”); The Tempers, 1913, (“Huysuzluklar”); Al Que Quiere, 1917, (“İsteyene”); Sour Grapes, 1921, (“Koruk”); Spring and Ali, 1923, (“Bahar ve Herşey”); An Early Martyr, 1935, (“İlk Şehitlerden Biri”); Adam and Eve and the City, 1936, (“Adem’le Havva ve Kent”); Paterson, Book I-V, 1946-1958; Pictures from Brueghel, 1962, (“Brueghel’den Resimler”).

• KAYNAKLAR: J.Breslin, William Carlos Williams: An American Artist, 1970; J.M.Brinnin, William Carlos Willi-ams, 1963; B.Sankey, A Companion to William’s “Paterson”, 1971.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler