Edebi Şahsiyetler

William Butler Yeats Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

YEATS, William Butler (1865-1939)

Irlandalı şair, deneme ve oyun yazarı. Ülkesinin siyasal ve toplumsal sorunlarından esinlenerek yalın ve çarpıcı bir şiir dili yaratmıştır.

13    Haziran 1865’te Dublin yakınlarında, Sandy-mount’ta doğdu, 28 Ocak 1939’da Fransa’nın güneyinde Roquebrune’de öldü. Ünlü bir portre ressamı olan babası John Butler Yeats’in işleri yüzünden ailesiyle birlikte 1874-1880 arasında Londra’da oturdu. Çocukluk döneminin, şairlik yaşamında önemli bir yeri olan anıları, tatillerini geçirdiği ve annesinin ailesinin oturduğu İrlanda’nın batısındaki Sligo bölgesiyle ilgilidir. Yeats 1880’de ailesiyle Dublin’e döndükten sonra öğrenimini Erasmus Okulu’nda sürdürdü, daha sonra da babası gibi ressam olmak amacıyla Metropolitan Sanat Okulu’na girdi, iki yıl sonra gerçek tutkusunun şiir olduğunu anlayarak resmi bıraktı. Babasının aşıladığı okuma sevgisiyle Shakespeare’i, Romantik şairleri ve Ön Raffaellocu (Pre-Raphaelite) sanatçıları keşfeden Yeats, Doğu gizemciliğiyle de ilgilendi. Bu arada İrlanda halk edebiyatına yönelerek kendi şiir ve oyunlarında yararlanabileceği zengin bir kaynak buldu. 1886’da yeniden Londra’ya giderek British Museum’un kitaplığında İrlanda efsanelerini ve halk masallarını inceledi. 1889’da ilk önemli şiir kitabı The VZanderings of Oisin’ı (“Oisin’in Yolculukları”) yayımladı. Londra’ da kuruluşuna katıldığı Rhymers’ Club adlı dernekte Ernest Dowson ve Lionel Johnson gibi şairlerle dost oldu. Madam Blavatsky adlı bir kadının önderliğindeki bir derneğe girerek büyü ve simya gibi konularla ilgilendi. Ayrıca, aralarında W. Morris, O. Wilde ve B. Shaw gibi yazarların bulunduğu bir edebiyatçılar çevresine katıldı. 1889’da tanıştığı Maud Gonne adlı İrlandalı bir kadın Yeats’in yaratıcılık yaşamının en güçlü esin kaynağı oldu. Maud Gonne’un İrlanda bağımsızlık hareketinin ateşli önderlerinden biri olması, Yeats’in de bu davayı benimsemesine ve ulusal bir İrlanda sanatı ve edebiyatının yaratılması için çalışmasına yol açtı.

Yeats’in 1896’da tanıştığı, kendisi gibi İrlanda’ daki Protestan azınlıktan soylu bir kadın olan Lady Gregory ise onun İrlanda Ulusal Tiyatrosu’nun kurulmasındaki önemli katkılarına elverişli bir ortam hazırladı. Bu tiyatro hareketinin yetiştirdiği J.M. Synge ve S. O’Casey gibi oyun yazarlarının kendilerini tanıtmalarında Lady Gregory ile Yeats’in de yardımları oldu ve Abbey Theatre adı altında önemli bir atılım yapan topluluk için Yeats de, Lady Gregory gibi oyunlar yazdı.