Edebi Şahsiyetler

William Blackstone Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BLACKSTONE, William (1723-1780)

İngiliz hukukçu. Üniversitelerde İngiliz hukukunun ders olarak okutulmasını sağlamıştır.

10    Temmuz 1723’te Londra’da doğdu, 14 Şubat 1780’de Wallingford’da öldü. Oxford Üniversitesi’nde öğrenim gördükten sonra burada İngiliz hukuku üzerine dersler verdi. 1758’de yine Oxford Üniversitesi’nde İngiliz hukuku dalının ilk profesörü oldu. 1759-1769 arasında hazırladığı dört ciltlik Commentaries on the Laws of England (“İngiltere Yasaları Üstüne Görüşler”) adlı kitabı, İngiliz yasalarının açıklamalarıdır ve verdiği dersleri kapsar. 1768-1770 arasında parlamento üyesi oldu. 1770-1780 arasında da on yıl süreyle Temyiz Mahkemesi yargıçlığı yaptı. Magna Carta’nin yeni bir basımını hazırlamıştır.

Blackstone, Oxford ve Cambridge Üniversitelerinde okutulan Roma hukukunun yanı sıra İngiliz hukukunun da ders olarak üniversitelerde okutulmasını sağlamıştır. Böylece hukuk bir öğrenim alanı olma özelliğini kazanmıştır. Sistematik ve kuramsal incelemeyi olanaklı kılan eğitim düzenlemesiyle İngiliz hukukunun sadece geçmişini, birliğini, temellerini öğretmekle kalmamış, bu hukukun tarih felsefe ve siyaset bilimleriyle ilişkisini de kurmuştur.

Commentaries adlı kitabı, İngiliz hukukunun Roma hukuku ve Kıta Avrupa’sında geçerli olan hukuk ile karşılaştırılmasını sağlamıştır. O zamana kadar varlığım karmaşık bir biçimde sürdüren İngiliz hukukunu, anlışılır ve kullanılır bir duruma sokmuştur.

Blacktone’un yerleşmiş gelenek ve göreneklerin değeri üzerinde ısrarla duruşu ve hukukun yavaş yavaş geliştiği görüşü, onu 19. yy’da egemen olan tarihçi görüşün, özellikle de Savigny’nin öncüsü yapar.

İlgili Makaleler