Tarihi Şahsiyetler

William Beaumont Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEAUMONT, William (1785-1853)

ABD’li askeri cerrah. İnsanda sindirim fizyolojisine ve midenin sindirimdeki rolüne ilişkin ilk sistemli gözlemleri yapmıştır.

21 Kasım 1785’te Connecticut’taki Lebanon kasabasında doğdu. Küçük bir çiftçi ailesinin oğluydu. 21 yaşındayken kendine bir meslek edinip geçimini sağlamak amacıyla evinden ayrılarak New York Eyaleti’ndeki Champlain’e yerleşti. Uç yıl boyunca bir yandan köy öğretmenliği yapıp, bir yandan tıp kitaplarını okuyarak kendi kendini yetiştirdi. 1810’dan başlayarak Vermont Eyaleti’ndeki Saint Albans’ta bir hekimin yanında iki yıl kadar pratik yaptıktan sonra 1812’de cerrahlık sınavını vererek diplomasını aldı ve aynı yıl Ingiltere’ye karşı girişilen 1812 Savaşı nedeniyle cerrah yardımcısı olarak orduya alındı. Bu savaş sırasında Kanada sınırı yakınındaki Plattsburgh cephesinde ilk askeri cerrahlık deneyimini kazanan Beaumont, 1816’da ordudan ayrılarak 1820’ye değin aynı kentte serbest cerrah olarak çalıştı. O tarihte yeniden orduya dönerek önce Michigan’da-ki Mackinac Kalesi’nde, sonra da çeşitli askeri merkezlerde görev aldı. 1834’te Missouri’deki Saint Louis kenti hastanesinin cerrahlığına atandı, 1837’de de Saint Louis Universitesi’nde cerrahi profesörü oldu, 1839’da ordudan emekliye ayrılarak 25 Nisan 1853’teki ölümüne kadar aynı kentte serbest cerrahlık yaptı. İnsanda sindirim olayının anlaşılmasına ışık tutacak ilk deneysel çalışmalara sahne olan Mackinac Kalesi sonradan müzeye dönüştürüldü ve Beaumont’ın adına bir anıt dikildi.

1820’de görevli olarak Mackinac Kalesi’ne gönderilen Beaumont 1822 yılının 6 Haziran günü kaza sonucu karnından ağır yaralanmış Kanadalı bir avcının bakımını üstlendiğinde, bu olayla tıp tarihine geçeceklerini ne o, ne de hastası bilebilirdi. Alexis St. Martin adında, on dokuz yaşındaki genç avcının sol üst karın bölgesi, çok yakınında patlayan bir av tüfeğinin saçmalarıyla parçalanmış, iç organları dışarı fırlamış ve midesiyle karın derisi arasında bir fistül belirmişti. Beaumont’a getirildiğinde ölmek üzere olan genç on ay kadar sonra iyileşmeye başladıysa da, midesinden dışarıya açılan yaklaşık 2,5 cm çapındaki bu fistül tümüyle kapanmamış, yer yer mukuslu bir zarla örtülmüştü.

İlgili Makaleler