Tarihi Şahsiyetler

William Bayliss Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAYLISS, William Maddock (1860-1924)

İngiliz fizyoloji bilgini. Starling ile birlikte onikiparmak barsağımn mu-kozasınca salgılanan sekretini bularak hormon kavramının ve içsalgı biliminin öncülerinden olmuştur.

2    Mayıs 1860’ta Staffordshire’deki Wolverhamp-ton’da doğdu. 1881’de Londra’daki University Colle-ge’da, 1885’te Oxford Üniversitesi’ne bağlı Wadham College’da başladığı tıp ve fizyoloji öğrenimini bitirerek, 1888’de öğretim görevlisi olarak University College’a döndü. O tarihten sonra yaşamı boyunca, bu üniversitenin bulunduğu Londra’nın bir banliyösü olan Hampstead Heath’ten ayrılmadı. Kendine özel bir laboratuvar kurdu, aynı üniversitenin fizyoloji profesörlerinden Starling ile sıkı bir işbirliğine girerek hemen tüm araştırmalarını onunla birlikte yürüttü. 1893’te Starling’in kız kardeşi Gertrude ile evlenince, aralarındaki işbirliği daha da güçlendi ve 1902’de sekretin hormonunun bulunmasıyla sonuçlandı. 1912’de University College’da kendi adına kurulan genel fizyoloji kürsüsünün başkanlığını üstlenen ve ölünceye değin aynı kürsüde profesörlük görevini sürdüren Bayliss, 1903’te Londra’daki Royal Society’ ye üye seçildi. 1919’da bu kuruluşun 180 yıldır verdiği Copley madalyasıyla ödüllendirilen ilk fizyolog oldu, 1922’de “Sir” unvanım aldı ve 27 Ağustos 1924’te Londra’da (Hampstead Heath’te) öldü.

Bayliss ile Starling’in ilk ortak çalışmaları kalp fizyolojisi üzerinedir. Bu dönemde önce kan damarlarının sinirlerin uyarısıyla kasılıp gevşemesini inceleyerek kan basıncını ölçen bir aygıt (hemopiezometre) geliştirdiler. Bundan sonra barsaklarm art arda kasılıp gevşemesiyle ritimsiz bir dalgalanma biçiminde gerçekleşen sığamsal (peristaltik) hareketin, besinlerin ve besin artıklarının tüm sindirim kanalı boyunca ilerlemesini sağladığını ortaya koydular.

İlgili Makaleler