Tarihi Şahsiyetler

Willem Barents Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

BARENTS, Willem ( ?- 1597)

Hollandalı denizci ve Kâşif. Ayı Adası’nı, Novaya Zemlya ve Spitzberg Takımadalarım bulmuş, kuzey denizlerinin büyük bir bölümünün haritasını çıkarmıştır.

Hollanda’nın kuzey kıyıları açığındaki Terschelling Adası’nda, 1550 yıllarında doğduğu sanılmaktadır. Kimi belgelerde soyadının Barentsz ya da Barentz gibi değişik yazılış biçimlerine de rastlanır. Ölümünden üç yıl önce çıktığı ilk büyük yolculuğuna değin yaşamını nasıl sürdürdüğü bilinmiyorsa da, çağdaşı Avrupalı denizciler gibi, kıtanın kuzeyinden gemilerin geçmesine elverişli bir denizyolu bularak Doğu’ nun zenginliklerine ulaşmayı tasarladığı söylenebilir. Bu amaçla, bir din adamından haritacılık, coğrafya ve astronomi öğrenerek denizciliğe hazırlandıktan sonra, 1594’ten başlayarak üç yıl üst üste Kuzey Buz Denizi’ne açıldı. 1596’daki son seferinde, geçit vermeyen buzullar yüzünden kışı Novaya Zemlya’da geçirmek zorunda kalan Barents, dönüş yolculuğuna başladıktan bir hafta kadar sonra, büyük bir olasılıkla 20 Haziran 1597’de iskorbütten öldü.

15.   yy sonlarında Portekizliler’in, Vasco Da Gama’nın açtığı Ümit Burnu yoluyla Uzakdoğu deniz ticaretini ele geçirmeleri, Hindistan ve Çin’den gelen değerli malları Portekiz’in tekeline bırakmak istemeyen öbür Avrupa uluslarını, kendilerini bu ülkelere ulaştıracak yeni yollar aramaya itmişti. Özellikle İngiliz, Fransız ve Hollandah denizciler, Kuzey Buz Denizi’nden geçerek Atlas Okyanusu’na ya da Büyük Okyanus’a açılan bir denizyolu bulma umuduyla pek çok sefer düzenlemişlerdi. İngiltere ve Fransa, umudunu Amerika kıtasının kuzeyinden geçerek batıya yönelen Kuzeybatı Geçidi’ne bağlamışken, Hollandalılar Avrupa ve Asya’nın kuzeyinden doğuya doğru yönelen Kuzeydoğu Geçidi’ni arıyorlardı.

İlgili Makaleler