Filozof Biyografileri

Wilhelm Reich Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

REICH, Wilhelm (1897-1957)

Avusturya asıllı ABD’li hekim ve psikanalist. Cinselliği bir biyolojik enerji kuramı üzerinde temellendirme çabasıyla tanınmıştır.

24 Mart 1897’de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içindeki Galiçya’nın Dobzau kasabasında (bugün Ukrayna’da) doğdu, 3 Kasım 1957’de ABD’nin Pennsylvania Eyaleti’ndeki Lewisburg kentinde öldü. Yahudi asıllı bir aileden gelen Reich, 1915’te liseyi bitirdi ve cepheye savaşmaya gitti. 1918’de I. Dünya Savaşı’nın bitişinden sonra Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. 1919’da üniversitede düzenlenen Cinselbilim Öğrenci Topluçalışması’na katıldı; bu dönemde psikanaliz düşüncesine ilgi duydu. Freud’un yakın ilgisiyle Viyana Psikanaliz Derneği’ne üye oldu.

1920’de “dürtü enerjisi” üzerine yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çekti. Canlı, coşkulu bir kişiliği olan Reich, dört yıllık zorunlu öğrenimi tamamladıktan sonra hemen hemen tüm dallarda bitirme sınavlarını başarıyla vererek 1922’de tıp fakültesinden mezun oldu. 1922-1924 arasında Viyana Üniversitesi Hastanesi’nde nöropsikiyatri asistanı olarak çalıştı. 1922’den başlayarak Viyana Psikanaliz Derneği’nin yoksullar için açtığı Psikanaliz Polikliniğinde sürdürdüğü çalışmalar, ona toplumsal koşullar bakımından güçsüz durumdaki insanlarda görülen ruhsal rahatsızlıklar konusunda birçok gözlem ve bilgi kazandırdı. Freud’un libido (cinsel-ruhsal enerji) kuramını hem bir siyasal, toplumsal çerçeve içine oturtmak, hem de biyolojiyle bağlantılandırmak çabasına girişti. Bu çabaların ilk sonucunu 1927’de yayımlanan ve cinsel-bedensel boşalma olgusunu irdeleyen Die Funktion desOrgasmus (Bedensel Boşalmanın İşlevi) adlı kitabıyla ortaya koydu. Aynı yılın Temmuz’unda Avusturya Komünist Partisi’ne girdi. 1928 yılı sonunda Sosyalist Cinsel Danışma ve Araştırma Topluluğu ve ona bağlı danışma merkezlerinin kurulmasına ön ayak oldu. 1930’da Psikanaliz Polikliniği başhekimliğini üstlendi, ama aynı yılın sonbaharında Berlin’e taşındı. 1931’de Berlin’de Sexpol (Cinsel Siyaset) yayınevini kurdu; Proleter Cinsel Siyaset Birliği’nin kuruluşuna katıldı. Hitler 1933’te iktidarı ele geçirince, Viyana’ya kaçtı, daha sonra Danimarka’ya geçti.
Geleneksel psikanalizden kopuşu
Bu arada geleneksel psikanalizden iyice kopan ve kendi yolunda ilerleyen Reich, aynı yıl içinde Characteranalyse (Kişilik Çözümlemesi) ve Massenpsychologie des Faschismus (Faşizmin Kitle Ruhu Anlayışı) adlı önemli yapıtlarını yayımladı. Bir süre sonra oturma izni elinden alınınca kısa sürelerle Londra, Paris, Zürich, Prag ve Malmö’de kaldı. Ağustos 1934’te yapılan XIII. Uluslararası Psikanaliz Kongresi’nde Uluslararası Psikanaliz Derneği’nden çıkarıldı; Ekim’de Norveç’in başkenti Oslo’ya yerleşerek cinselliğin elektrofizyolojisi üzerine deneylerine başladı. 1936’da bağışlar ve kimi meslektaşlarının yardımıyla kurduğu laboratuvarında orgazm kuramını biyolojik açıdan temellendirme çalışmalarını sürdürdü.

İlgili Makaleler