Filozof Biyografileri

Wilhelm Lexis Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Lexis, Wilhelm (17 Temmuz 1837, Eschweiler, Almanya – 24 Ağustos 1914, Göttingen, Almanya), Alman istatistikçi, toplumbilimci ve nüfusbilimci.

Fen ve matematik okuduğu Bonn Üniversitesi’nden 1859’da mezun oldu. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 1861’de toplumbilim okumak için Paris’e gitti. Burada 10 yıl geçirdikten sonra Strasburg’da öğretim görevlisi oldu. Bu dönemde Introduction to the Theory of Population Statistics (Nüfus İstatistikleri Teorisine Giriş) adlı ilk kitabını yazdı. 1876-1884 yılları arasında Freiburg Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Başkanı oldu. 1879’da ünlü “Lexis oranı”nın ortaya konulduğu, istatistik tarihçi Stephen Stigler’in, “En Önemli İstatistiksel Eseri.” dediği On the Theory of the Stability of Statistical Series yayınlandı. Freiburg’tan Breslau Üniversitesi’ne geçti (1884-1887). Göttingen’e yerleşen Lexis, şehrin üniversitesinde görev aldı. Lexis, 1901 yılından öldüğü tarihe kadar Almanya Federal Sigorta Denetleme Dairesi Sigorta Danışma Konseyi üyesiydi.

İnsan etkinliklerine ilişkin olayların değişmez olmadıklarını kanıtlayan Wilhelm Lexis, iktisat alanında para siyaseti ve dış ticaret konularında incelemeler yaptı. Nüfus dağılımını ölçmek için sonradan adının verildiği Lexis bölümünü geliştirdi ve nüfus olaylarını iki boyutlu bir grafikle (sonradan Lexis grafiği adı verildi) gösterdi.

Eserleri (başlıca):

On the Theory of the Stability of Statistical (1879)
Population and Social Statistics (1903)
General Economics (1910)