Tarihi Şahsiyetler

Wilder Penfield Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PENFIELD, Wilder Graves (1891-1976)

ABD asıllı Kanadalı beyin cerrahı. Özellikle epilepsiye yol açan beyin lezyonlarınm tanısına ve cerrahi tedavisine ilişkin çalışmalarıyla tanınır.

26    Ocak 1891’de Washington Eyaleti’ndeki Spokane’de doğdu, 5 Nisan 1976’da Montreal’de öldü. 1913’te Princeton Üniversitesi’ni bitirip, bir araştırma bursuyla İngiltere’ye giderek 1914-1916 arası Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü; yaz tatillerinde de Fransa’daki bir askeri hastanede hastabakıcılık yaptı. 1916’da, Alman denizaltılarının Manş Deni-zi’nde batırdığı bir İngiliz gemisinden yaralı olarak kurtarılan Penfield, iyileştikten sonra ABD’ye döndü ve Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nden 1918’de doktora derecesini aldı. Ertesi yıl yeniden araştırmacı olarak gittiği Oxford Üniversitesi’nde Sherrington’ın etkisiyle beyin cerrahisine yöneldi. 1921 ’de ülkesine döndükten sonra çeşitli hastanelerde görev alan ve 1926’da Columbia Üniversitesi’nde asistanlığa getirilen Penfield, 1928’de Mc Gill Üniver-sitesi’nin çağrısını kabul ederek Kanada’ya yerleşti. Bu üniversitede nöroşirurji doçenti olarak başladığı öğretim görevinin yanı sıra, Royal Victoria ve Montreal hastanelerinin de beyin cerrahlığını üstlendi. 1933’te McGill Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseltildi, 1934’te Kanada uyruğuna geçti ve aynı yıl, özellikle beyin ve sinir sistemi bozuklukları konusunda uzmanlaşmış, özerk bir kuruluş olan ve gerek nöroloji araştırmalarında, gerek beyin cerrahisi alanında dünyanın en ünlü merkezlerinden biri sayılan Montreal Nöroloji Enstitüsü’nü kurdu. 1954’te McGill Üniversitesi’ndeki öğretim görevinden, 1960’ta Montreal Nöroloji Enstitüsü’nün yöneticiliğinden ayrılarak hikâye yazarlığına yönelen Penfield,, 1962’de büyük bir araba kazasında ağır yaralanan ünlü SSCB’li fizikçi Landau’nun tedavisi için Moskova’ya çağrılan beyin cerrahlarından biriydi. Aralarında SSCB Bilimler Akademisi’nin de bulunduğu birçok kuruluşun üyeliğine kabul edilmiş ve Fransa’nın Legion d’honneur nişanıyla birlikte pek çok madalyayla ödüllendirilmişti.

Penfield, özel ilgi alanı olarak epilepsiyi seçmiş ve beyin işlevlerinin incelenmesine bu yoldan yaklaşmıştır. İlk kez Alman cerrahı Otfrid Foerster’in (1873-1941) uyguladığı, bir elektrotla beynin çeşitli noktalarını uyararak, epilepsi nedeni olan hücrelerin araştırılmasına dayanan bir ameliyat yöntemini benimseyen Penfield, bu teknikle, özellikle beynin belli bir bölgesinde odaklanmış epilepsilerde % 50 oranında başarı sağladığı gibi, insan beyninde çeşitli işlev merkezlerinin yerini belirleyerek nörolojiye de çok değerli veriler kazandırmıştır. 1931’de, yalnızca lokal anesteziyle uygulandığı için hastanın tamamiyle bilinçli olduğu böyle bir epilepsi ameliyatında, şakak loplarındaki bir noktanın uyarılmasıyla eskiden yaşanmış bir anı tüm ayrıntılarıyla anımsayan bir hastanın durumu, Penfield’i anı ve çağrışım mekanizmasını incelemeye yöneltti. Birçok hasta üzerinde ilk deneyini yineledikten sonra, şakak lobu uyarımına ilişkin bulgularım 1954’te yayımladığı Epilepsy and the Functional Anatomy of the Human Brain (“Epilepsi ve İnsan Beyninin İşlevsel Anatomisi”) adlı yapıtında derledi. Ardından, beyin, beyincik ve omurilik soğanını kapsayan tümbeyinin (ansefal), beynin kabuk altı bölgesindeki belli merkezlerce örgütlenip denetim altında tutulduğuna ilişkin kuramını geliştirdi. 1958’de yayımlanan The Excitable Cortex in Conscious Man (“Bilinçli İnsanın Uyarılabilir Beyin Kabuğu”) adlı kitabında açıkladığı bu görüş, bilinç ve kendini kontrol gibi temel işlevleri, “merkezi tümbe-yin” adını verdiği bu kabuk altı bölgelerin etkinliğine bağlar.

•    YAPITLAR (başlıca): Epilepsy and Cerebral Localizati-on (T.C.Erikckson ile), 1941, (“Epilepsi ve Beyindeki Yerleşimi”); The Cerebral Cortex of Man (Rasmusen ile), 1950, (“İnsanın Beyin Kabuğu”); Epilepsy and the Func-tionalAnatomy of the Human Brain (Jasper ile), 1954, (“Epilepsi ve İnsan Beyninin İşlevsel Anatomisi”); The Excitable Cortex in Conscious Man, 1958, (Bilinçli İnsanın Uyarılabilir Beyin Kabuğu); Speech and Brain Mecha-nisms, 1959, (“Konuşma ve Beyin Mekanizmaları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi