Filozof Biyografileri

Wesley Clair Mitchell Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

MITCHELL, Wesley Clair (1874-1948)

ABD’li iktisatçı. İstatistik ve ölçüm tekniklerini kullanarak konjonktür devreleri çözümlemesi yapmıştır.

5 Ağustos 1874’te Illinois Eyaleti’nin Rushville kentinde doğdu, 29 Ekim 1948’de New York’ta öldü. Chicago Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve 1899’da doktora derecesi aldı. 1902-1912 arasında California Üniversitesi’nde, 1913-1919 ve 1922-1944 arasında Columbia Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1902’de, esas olarak istatistiksel çalışmalar yapan Ulusal iktisadi Araştırmalar Bürosu’nun kuruluş çalışmalarına katıldı ve 1945’e değin bu kuruluşun araştırma bölümünü yönetti. I. Dünya Savaşı sırasında Savaş Sanayileri Kurulu’nda fiyat denetimi ile ilgili bölümün başkanlığını, 1927-1930 arasında Toplumsal Bilimler Araştırma Kurulu’nun başkanlığım yaptı.

Amerikan Kurumsalcı Okulu’nun önemli temsilcilerinden olan Mitchell, konjonktür devrelerinin (business cycles) istatistiksel çözümlemesini yaparak, kapitalist ekonomideki nicel değişmeleri açıklamaya çalışmıştır. Devresel ve uzun dönemli iktisadi dalgalanmaların nedenleri olabilecek, fiyatlar, üretim, kredi hacmi gibi bir dizi iktisadi değişkeni, istatistiksel veriler ve ölçme teknikleriyle sınamış, her konjonktür devresinin diğerinden farklı nedenleri olduğu sonucuna varmıştır. Ancak her dalganın gelişme evresinde talep artışı, fiyatları ve satışı maliyetlerden daha fazla artırarak kârlılığı yükseltmektedir. Kârlılığı artıran neden, yeni bir ürün, yeni dış pazarlar, ya da teknik buluş olabilir ve gelişme evresini başlatabilir. Bunalım ise, önemli bir şirketin iflası, tarımsal üretimin düşmesi, ya da önemli bir siyasal olay nedeniyle gündeme gelebilir.

Mitchell, Neo-Klasik iktisadın soyutlama düzeyine ve matematiksel çözümleme yöntemine karşı çıkan, tümevarım yöntemine dayalı nicel iktisat yaklaşımının önemli temsilcileri arasında sayılmaktadır. Öte yandan Mitchell’in konjonktür devreleri üzerine çalışmaları, iktisadi sistemde dengeye yol açan ve bu dengeyi sürekli kılan otomatik güçlerin var olmadığı görüşünün yaygınlık kazanmasında etkili olmuştur. Genel olarak kuramların çözümlemesinden çıkarak, Neo-Klasik iktisadi kuramın gerçekleri açıklayamadığı noktasında birleşen, ama yeni bir kuramsal çerçeve önermeyen Amerikan Kurumsalcı Okulu’nun bir üyesi olarak, Mitchell de, piyasaya müdahale edilmezse sistemin işlemeyeceğine inanmaktadır. Mitc-hell’e göre her konjonktür devresi kendine özgü bir süreçtir ve bunun nedeni, kuramların iktisadi gelişmelere tepkilerinin öngörülememesidir. Devreler genişleme anında başlayan bir dizi yükselişi ve daralma anında başlayan bir dizi düşüşü içermektedir. A.F. Burns ile yazdığı Measuring Business Cycles’da (“Konjonktür Devrelerinin Ölçülmesi”) belirli bir zamanda, iktisadi etkinlik biçimlerinin sayısı ya da ele alınması gereken değişkenlerin sayısı kadar devre olduğunu varsaymış ve bu devrelerin, “başvuru devresi” (referance cycle) adını verdiği, yapay olarak oluşturulan bir karşılaştırma birimi ile ilişkilerini ölçmeye çalışmıştır. Her devrenin biçimini tanımlamış, yükseliş ve düşüş evrelerini çözümlemiş, hızını ve süresini ölçmüştür. MitchelPin istatistiksel verilerin ve ölçme tekniklerinin yaygın olarak kullanılmasına ilişkin yöntemi, ABD’de ve Avrupa’da birçok izleyici bularak geliştirilmiş, büyüme ve ekonometrik tahmin modellerinde kullanılmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Business Cycles, 1913, (“Konjonktür Devreleri”); Business Cycles: The Problems and Its Setting, 1927, (“Konjonktür Devreleri: Sorunlar ve Çözümleri”); Measuring Business Cycles (A.F. Burns ile), 1946, (“Konjonktür Devrelerinin Ölçülmesi”); What Happens During Business Cycles, (ö.s.), 1951, (“Konjonktür Devrelerinde Olaniar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler