Tarihi Şahsiyetler

Wernher von Braun Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRAUN, Wernher von (1912-1977)

Alman asıllı ABD’li mühendis. II. Dünya Savaşı’nda kullanılan V-2 roketlerini geliştirmiş, savaş sonrası ABD’ ye yerleşerek uzay uçuşlarının gerçekleşmesinde büyük katkısı olmuştur.

23 Mart 1912’de Almanya’nın Wirsitz kentinde (bugün Polonya’da Wyrzysk) doğdu. Babası Baron Magnus von Braun da, annesi Emmy von Quistorp da Almanya’nın soylu ve varlıklı ailelerinden geliyordu. Uzun yıllar bankacılık yapan ve ülkesinde tasarruf sandıklarının kuruluşunda etkin bir rol oynayan Magnus von Braun, 1919’da kurulan Weimar Cumhuriyeti Kabinesi’nde de yer almış, bir ara tarım bakanı olmuştu. Wernher von Braun öğrenimini, babasının siyasal görevi nedeniyle yerleştikleri Berlin’ de yaptı. Dil ve edebiyat derslerinde çok başarılı olmasına karşın, fizik ve matematikte en düşük not alan öğrencilerden biriydi. Çocukluk ve gençlik yıllarının iki dünya savaşı arasında, Almanya’nın yoğun teknolojik gelişmelere sahne olduğu bir döneme rastlaması, von Braun’un ilgi ve eğilimini kaçınılmaz bir biçimde yönlendirmiştir. Nitekim 1925’te, roket mühendisliğinin öncülerinden Hermann Oberth’ in Die Rakete zu den Planetenraumen (“Gezegenlerarası Uzaya Fırlatılan Roket”) adlı kitabını okuyan von Braun, bundan böyle başka hiçbir konuyla ilgilenemeyeceğini anlayarak matematik ve fiziğe dört elle sarıldı. 1930’da, Berlin Teknoloji Enstitüsü’ne girdiği yıl, VfR’nin (Verein für Raumschiffahrt/Uzay
Yolculuğu Derneği) üyeleri arasına katılarak, sıvı yakıtlı roketler konusunda bilgi edinen von Braun, bu kuruluşun çağrısı üzerine Berlin’e gelen Oberth’in roket motorlarını geliştirmek için yaptığı çalışmalarda da onun en büyük yardımcısıydı. Daha sonra İsviçre’ye giderek Zürich Teknoloji Enstitüsü’nde uzay uçuşlarının insandaki fizyolojik etkilerini inceledi ve böyle bir roket yolculuğundaki ani ivme değişikliklerine insan organizmasının dayanabileceğine inanmış olarak Berlin’e döndü. 1932’de Berlin Teknoloji Enstitüsü’nden makine mühendisliği diplomasını alarak Berlin Üniversitesi’ne girdi. Aynı yıl, sıvı yakıtlı roketleri geliştirmekle görevlendirilerek Berlin’deki Kummersdorf roket deneme istasyonunda küçük bir araştırma ekibinin başına getirildi. Ertesi yıl Hitler iktidara gelmiş, Nazi Partisi’nin giderek güçlendiği bu dönemde bütçe giderlerinin en büyük payı silahlanmaya ayrılmıştı. 1934’te, roket motorlarının geliştirilmesini konu alan teziyle Berlin Üniversitesi’nden doktorasını aldığı yıl, von Braun ve ekibi iki roketi dikey olarak 2,4 km’ye fırlattılar. Kummersdorf’taki gelişmelerden ve von Braun’un çalışmalarından sıvı yakıtlı roketlerin geleceği konusunda umutlanan Hitler’in emriyle, 1936’da Baltık Denizi kıyısındaki Peenemünde köyünde büyük bir deneme merkezi kuruldu ve Albay Walter Dornberger’in askeri yönetimlindeki ekibin teknik direktörlüğüne von Braun getirildi. 1940’ta Nazi Partisi’ne giren von Braun’un denetimi altında, Peenemünde’de sıvı yakıtlı roketlerin ilk başarılı uygulamaları gerçekleştirildi. İtiş gücünü alkol ve sıvı oksijen karışımının yanmasından alan A-4 uzun menzilli balistik misili, özitimli çağdaş roketlerin ilk gelişmiş örneğiydi.

İlgili Makaleler