Edebi Şahsiyetler

Werner Herzog Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

HERZOG, Werner (1942)

Alman sinema yönetmeni. Genç Alman Sineması akımının en önemli temsilcilerindendir.

Sachrang’da doğdu. On iki yaşından sonra, babasından ayrılan annesiyle birlikte, Münih’te yoksulluk içinde yaşadı. Gelişen sinema tutkusuyla, on dört yaşında film projeleri hazırlamaya başladı. Lise öğrencisiyken, geceleri de bir çelik fabrikasında kaynakçı olarak çalışıyor, buradan elde ettiği bütün geliri amatör film çekimlerine harcıyordu. Bu kısa filmlerden ikisi, 1963’teki Herakles ve 1966’daki, çalıntı bir kamerayla çekilen Spiel im Sand (“Kumda Oyun”) uluslararası şenliklerde ödül aldı. Herzog 1968’de, hükümetin desteğiyle, Lebenszeichen (“Yaşam Belirtileri”) adlı ilk uzun metrajlı filmini çekti. Kısa sürede önde gelen genç Alman sinemacıları arasına girdi.

Rainer Werner Fassbinder ve Wim Wenders ile birlikte, Almanya’da 1960’ların başlarında ortaya
çıkıp gelişmeye başlayan Genç Alman Sineması akımının 1970’lerdeki doruğunu oluşturdu. Yerleşik sinema sanayiinin kalıplarına ve ticari sınırlamalara bir tepki olarak doğan hareket, önemli ölçüde devlet desteği sağlamış, Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Jean-Marie Straub gibi yönetmenlerin öncülüğünde, Alman sinemasını yeniden canlandırmıştır.

Herzog, çarpıcı konular işleyen özgün bir sinema yaratmış, oldukça kişisel bir yaklaşımla, ortalama sinema izleyicisi için anlaşılması güç filmler yapmıştır. Çeşitli uluslararası şenliklerde ödüller alan küçük bütçeli filmlerin hemen hemen hepsinin yapımcılığını ve senaryo yazarlığını da üstlenmiştir.

İlgili Makaleler