Tarihi Şahsiyetler

Wassily Leontief Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEONTIEV, Vassili (1906 – 5 Şubat 1999)

Rus asıllı ABD’li iktisatçı. Girdi-Çıktı çözümlemesini geliştirmiş ve uygulamıştır.

5 Ağustos 1906’da St.Petersburg’da (bugün Leningrad) doğdu. Küçük yaşlarında bilime ve araştırmaya büyük bir eğilim gösterdi. 1925’te Leningrad Üniversitesini bitirdi. 1928’de Berlin Üniversitesi’n-den iktisat doktoru derecesini aldı. Daha doktora tezini yazarken Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışıyordu. 1928-1929 yıllarında Nanking’de Çin hükümetine iktisat danışmanı olarak hizmet etti. 1931 ’de ABD’ye göç etti ve öğretim görevlisi olarak Harvard Üniversitesi’ne girdi. Bu üniversitede 1939-1946 arasında doçent, 1946-1953 arasında iktisat profesörü olarak çalıştı. Emekli olmadan önce son olarak New York Üniversitesi’nde iktisat profesörlüğü ve iktisadi Araştırmalar Enstitü-sü’nün yönetmenliğini yaptı. ABD’de ve diğer ülkelerde pek çok iktisadi danışmanlık görevi üstlendi. 1968’de Legion d’honneur nişanıyla ödüllendirilen Leontiev 1970’te Amerikan iktisat Derneği’nin başkanlığına seçilmiş, 1973’te Nobel iktisat Ödülü’nü kazanmıştır.

Leontiev çok sektörlü bir ekonomide denge koşullarını bulmak amacıyla ABD ekonomisi için “Girdi-Çıktı Analizi” olarak adlandırılan bir model geliştirmiştir. Modeli geliştirirken bir ekonominin tüketicilerle üreticiler arasındaki mal alışverişleriyle yönetildiği noktasından yola çıkmış, bu karşılıklı alışverişin istatistiksel olarak ölçümünün üretici ve tüketicilerin birbirlerine ne şekilde bağlı olduğunu ortaya koyacağını savunmuştur. Kurduğu sistemi Walras’ın genel denge kuramına dayandırmış, doğrusal üretim fonksiyonunu temel almıştır. Bu üretim fonksiyonuna göre bir sektör tarafından üretilen bir ürün hem bu sektörde, hem diğer sektörlerde ara malı olarak kullanılmakta, ayrıca bir bölümü de nihai ürün olarak tüketicilerin talebini karşılamaktadır. Bir sektörün yalnızca bir mal ürettiği varsayılarak mal sayısıyla sektör sayısı birbirine eşit olarak alınmıştır. Leontiev’in modelinin ikinci önemli varsayımı her sektör için girdi çıktı oranlarının sabit kabul edilmesidir. Üretim faktörlerinin ikamesi, yani farklı teknolojilerin kullanımına modelde yer verilmemiştir.

Leontiev tarafından geliştirilen girdi-çıktı analizi çok sektörlü modeller içinde kullanımı en basit olanıdır. Bu nedenle birçok ülkede üretim planlaması için kullanılmıştır. Leontiev’in statik modeli daha sonra teknoloji seçimini de içerecek biçimde von Neumann tarafından geliştirilmiş, dinamik bir model haline dönüştürülmüştür.

•    YAPITLAR (başlıca): The Sır acı ur e of the American Economy, 1919-1929, 1941, (“Amerikan Ekonomisinin Yapısı: 1919-1929”); Input-Output Economics, 1966, (“Girdi-Çıktı İktisadı”); The Future of the World Economy (F.Duchin ile), 1977, (“Dünya Ekonomisinin Geleceği”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler