Edebi Şahsiyetler

Washington Allston Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALLSTON, Washington (1779-1843)

ABD’li ressam. Romantik akımın ABD’deki en önemli öncülerindendir.

Güney Carolina’da doğdu. 1800’de Harvard Üniversitesi’nde yükseköğrenimini tamamladıktan sonra Charleston’da sanat öğrenimini sürdürdü. 1801’de İngiltere’ye gitti, Kraliyet Akademisi’nde Benjamin West’in öğrencisi olarak çalıştı. 1803-1804’te Paris’te, 1804-1808 arasında da İtalya’da bulundu. Burada, İngiliz şair Samuel Taylor Colerid-ge ve ABD’li yazar Washington Irving’le tanıştı. 1808’de ABD’ye döndü, evlenerek Boston’a yerleşti.

181 l’de eşiyle birlikte yeniden İngiltere’ye gitti, ancak bir süre sonra eşinin ölümü üzerine ABD’ye döndü; 1818’den ölümüne değin oradayaşadı. Allston’ ın yaşamı, özellikle son yıllarında, yalnızca sanatçılardan oluşan bir çevrede soyutlanmış olarak geçti. Olağan portre çalışmalarının ötesine geçme çabaları, dar bir sanatçılar çevresi dışında anlaşılmadı. Cambridgeport’da öldü.

Allston, İngiltere’ye ilk gidişinde, neo-klasik üsluptan Romantizm’e doğru kaymış bulunanWest’le çalıştı ve Fuseli ile Turner’a ilgi duydu; Martin’in romantizminden esinlendi. Kraliyet Akademisi’nde öğrendiği çizim ve renk kullanımı teknikleri daha sonraki romantik yapıtlarında gerek duyduğu “buğulu atmosfer” için bir temel oluşturdu. Allston’m romantizmi, dramatik ve doğaüstü konulara yönelen, doğanın gizemli, ürkütücü görünümlerine yer veren yapıtlarında belirir.

Paris’te bulunduğu dönemde, Poussin ile Salva-tor Rosu’dan etkilendi. İtalya’da Titian, Tintoretto, Veronese gibi Venedik Okulu ressamlarına ilgi duydu; onların hareketli tekniğini, renk uyumunu benimsedi. Bu özellikleri, tarih ve edebiyat konulu resimlerinde, manzaralarında özümsemeye çalıştı. İngiltere’ ye ikinci gidişinde gotik üslupta ürünler verdi.

İlgili Makaleler