Edebi Şahsiyetler

Walter Lippmann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LIPPMAN, Walter (1889-1974)

ABD’li gazeteci ve yazar. Dış politika üzerine makaleleriyle tanınmıştır.

23 Eylül 1889’da New York’ta doğdu, 14 Aralık 1974’te aynı kentte öldü. ABD’ye yerleşmiş varlıklı bir Alman Yahudisi ailenin oğluydu. Harvard Üniversitesi’nde felsefe ve dil öğrenimi gördü. Bu dönemde Harvard Sosyalist Kulübü’nün kuruculuğunu ve başkanlığını yaptı, Harvard Monthly adlı üniversite dergisini yönetti. 1910’da öğrenimini tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesinde asistan olarak kaldı, W.James ve G.Santayana gibi felsefecilerle birlikte çalıştı.

1911 ’de Everybody’s Magazine adlı derginin yayımcısı L.Steffens’in yanında sekreterlik yapmaya başlayan Lippman, 1913’te yayımladığı ilk kitabı A Preface to Politics (“Siyasete Giriş”) ile adını duyurdu. Ertesi yıl Herbert Croly ve Walter Weyl ile birlikte New Republic adlı dergiyi çıkarmaya başladı. 1917’de savaş bakanı N.D.Bakter’in yardımcılığını yapan Lippman, 1919’da başkan Wilson tarafından Versailles Antlaşması görüşmelerine katılmakla görevlendirildi. 1918’de askeri haberalma örgütündeki görevi sırasında, Wilson’nın On dört Maddelik Programı ve Paris Barış Konferansı’nın hazırlıkları üzerinde çalıştı.

1920’de New Republic’den ayrılarak yazar ve yayımcı olarak New York World’e geçti. 1931’de New York VZorld’ün yayımını durdurması üzerine meslek yaşamının 30 yılını geçireceği Herald Tribüne gazetesinde çalışmaya başladı. İlk kez Eylül 1931’de yayımladığı “Today and Tomorrow” (“Bugün ve Yarın”) başlığını taşıyan köşe yazılarıyla adını tüm dünyaya duyurdu ve iki kez Pulitzer Ödülü’nü kazandı. Yazarlığı süresince kimi zaman Cumhuriyetçi, kimi zaman Demokrat başkan adaylarını destekleyen Lippman, Kore Savaşı’na, Mc Carthy Senato soruşturmalarına ve Vietnam Savaşı’na karşı çıktı. N.Kruşçev ve C. De Gaulle ile kişisel yakınlıklar kurdu.

•    YAPITLAR (başlıca): A Preface to Politics, 1913, (“Siyasete Giriş”); Public Opinion, 1914, (“Kamuoyu”); The GoodSociety, 1937, (“İyi Toplum”); The Cold War, 1947, (“Soğuk Savaş”); Western Unity and the Common Market, 1962, (“Batı Birliği ve Ortak Pazar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler