Edebi Şahsiyetler

Walter Gieseking Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GIESEKING, Walter (1895-1956)

Alman, piyanist. Debussy ve Ravel’in önde gelen yorumcularındandır.

5 Kasım 1895’te Lyon’da doğdu, 26 Ekim 1956’da Londra’da öldü. Hiç okula gitmedi, ama dört yaşından başlayarak müzik dersleri aldı. 1911’de ailesiyle birlikte Almanya’ya giderek Hannover Belediye Konservatuvarı’na girdi. Yetişmesinde temel bir rol oynayan piyano eğiticisi Kari Leimer’in öğrencisi oldu.

I. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda, Avrupa ve ABD’de turneleriyle yaygın bir ün kazandı. Özellikle 1930’larda, döneminin önde gelen virtüözlerinden sayılmaya başladı.

II.Dünya    Savaşı sonrasında, Nazi yönetimiyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle sert eleştirilere uğradı. 1947’de Saarbrücken Konservatuvarı’nda piyano öğretmeni oldu. Uluslararası bir mahkeme tarafından hakkındaki iddianın geçersiz olduğu kabul edildikten sonra, yeniden turnelere başladı.

Gieseking, doğal yeteneklerini Leimer’le yaptığı çalışmalarla birleştirerek 20.yy’m sayılı piyanistleri arasında yer almıştır. Beethoven, Prokofiyev ve Da-menico Scarlatti yorumları özellikle dikkat çekmiştir. Çok geniş bir repertuarın yanı sıra, üstün bir tekniğe sahipti. Bu tekniğe dayanan tını ve renk zenginliği de, izlenimci (empresyonist) bestecileri başarıyla yorumlamasını sağlamıştır.

•   YAPITLAR (başlıca): Oda Müziği : Variationen über ein Tbema von Grieg, 1938, flüt ve piyano için (“Grieg’in Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler”). Kitap: Modemes Klavier-Spiel (Leimer ile), 1931, (“Modern Piyano Sanatı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi