Tarihi Şahsiyetler

Walter Bradford Cannon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CANNON, Walter Bradford (1871-1945)

ABD’li fizyoloji uzmanı. X ışınlarının fizyolojide kullanımına öncülük etmiş, vücutta iç ortamın dengesini sağlayan mekanizmaları inceleyerek homeostazi kavramını geliştirmiştir.

19 Ekim 1871 yılında Wisconsin Eyaleti’nin Pairie du Chien kasabasında doğdu. Öğrenimini Harvard Üniversitesi’nde sürdüren Cannon, 1896’da mezun oldu. 1900’de tıp doktoru unvanını alarak Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmaya başladı. 1906’dan 1942 yılında emekli oluncaya değin de fizyoloji bölümünde profesör olarak araştırmalarını sürdürdü. I.Dünya Savaşı sırasında Harvard Üniversitesi Hastanesi’nde, önceleri İngiliz, daha sonra da Amerikan Ordusu için travmatik şok konusunda klinik ve deneysel araştırmalar yaptı. II.Dünya Savaşı sırasında da kan nakli ve travmatik şok konularındaki çalışmalarını sürdürdü. 1 Ekim 1945’te New Hampshire Eyaleti’nin Franklin kentinde öldü.

Tıp fakültesindeki ilk yıllarında o dönemler yeni keşfedilmiş olan X- ışınları ile ilgilenen Cannon, 1897’de H.P.Bowditch ile birlikte, suda çözünmeyen bizmut tuzlan kullanarak X-ışmları aracılığıyla kedilerde sindirim sisteminin hareketlerini araştırdı. Kedinin yiyeceğine katılan bizmut tuzları opak olduğundan, yiyecek maddelerinin sindirim sürecindeki hareketlerini X-ışınlarıyla gözlemek olanaklıydı. Bu yöntemle midenin ve barsakların hareketlerini inceleyen Cannon kalınbarsakta sirküler kasların yiyeceği ileri iterken halka şeklindeki hareketlerini tanımladı. Bu hareketlere daha sonra “Cannon halkaları” adı verildi. Ayrıca boş midenin kendine özgü hareketleri ve kasılmaları olduğunu bularak bunların açlıkduygusuyla ilgili olabileceğini öne sürdü. Sindirim sistemine ilişkin bu çalışmalarını 1911 ’de The Mechanical Factors of Digestion (“Sindirimde Mekanik Faktörler”) adlı yapıtında yayımladı.

İlgili Makaleler