Edebi Şahsiyetler

Walt Whitman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WHITMAN, Walt (1819-1892)

ABD’li şair. İnsanı, insanlar arası dostluğu, sevgiyi yüceltmiş, özgürlükleri, demokrasiyi, bütün soyların birleşmesinden doğmuş yeni bir soy diye Amerikan halkını övmüştür.

31 Mayıs 1819’da Long Island’m West Hills bölgesindeki bir çiftlikte doğdu, 26 Mart 1892’de New Jersey’de, Camden’de öldü. Babası Walter Whitman ileri fikirli, ekmeğini kolunun gücüyle kazanan bir insandı. Oğullarına Washington, Jefferson, Jackson gibi ABD’nin kurtuluşunu gerçekleştirmiş büyük adamların adlarını takmıştı. Çiftçilikte başarılı olamayınca 1823’te ailesiyle Brooklyn’e göçerek marangozluğa başladı. Çocukluğu Long Island, New York, Brooklyn’de geçen Walt Whitman, on bir yaşındayken, geçimini sağlamak için okuldan ayrılıp çalışmak zorunda kaldı. Yazıhanelerin ayak işlerine bakmak gibi küçük işlerden basımevi çıraklığına geçti. Bir süre sonra yazı dizmeyi öğrenerek ustalığa yükseldi. Birçok basımevine girip çıktı. Derken yazarlığa başladı. Küçük bir taşra gazetesini tek başma yayımlamaya giriştiğinde yirmi yaşındaydı. Gazetesini yazıyor, diziyor, basıyor, dağıtıyordu. Gene aynı kasabada beş yıl öğretmenlik etti. 1846’da, Brooklyn’de yayımlanan satışı çok gazetelerden birine, Daily Eagle’a. başyazar oldu. Yoksulları, kötü koşullarda çalıştırılan işçileri, özellikle kadın işçilerin sömürülü-şünü konu alan yazıları ve köleliğe karşı yaptığı sert çıkışları adının iyice yayılmasına yol açtı. Çıkar çevrelerinin gösterdiği tepkiler üzerine gazeteden ayrıldı. New Orleans’a gidip Daily Crescent’in başına geçti, ama ateşli yazıları yüzünden orada da barınamadı. Uç ay sonra Brooklyn’e dönerek köleliğe karşı savaşanların gazetesi olan Freeman’e yazmaya başladı. Yeterli ücret alamadığı için bir yandan da babasının yanında marangozluk ediyordu. 1848’de Buffalo’ da toplanan köleliğe karşı bir kongreye Brooklyn delegesi olarak katıldı. Bu dönemde yazdıkları yaklaşmakta olan İç Savaşı haber veren her bakımdan uyarıcı yazılardı. Walt Whitman ilk şiirlerini Daily Eagle’dz çalıştığı yıllarda, 1847’de yazmıştır. Doğrudan doğruya gündelik politika üzerine olan bu şiirler, ilk kez 1850’de New York Tribüne’de basıldı. Bu tarihten sonra, birkaç yıl, kendini bütünüyle şiire veren, gazeteciliğe uzak duran Whitman, geçimini yine babasının yanında çalışarak sağlarken, boş zamanlarını Brooklyn’de, New York’ta halkın arasında geçirdi, onların duygularını, düşüncelerini, yaşayışlarım şiirlerinde nasıl yansıtabileceğini araştırdı.

1855’te yayımlanan Leaves of Grass’ın (Çimen Yaprakları) ilk baskısı 94 sayfalık, incecik bir kitaptı. Çağın edebiyat eleştirmenleri bu yepyeni, alışılmamış, benzeri görülmemiş şiiri şiddetle eleştirdiler. Yapıtın bayağılıklarla, saçmalıklarla dolu olduğu yazıldı.

İlgili Makaleler