Edebi Şahsiyetler

Walker Evans Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Eleştirmenlerce E.Atget, A.Stieglitz ve Strand’ dan gelen bir çizgiye yerleştirilen Evans, 1930’lardan başlayarak ve özellikle boş mekânların, insansız evlerin ve sokakların fotoğraflanmasmda çağın en büyük ustası sayıldı. Fotoğrafta devrim sayılabilecek bir değişimle “olay”m yadsınması, gerçeğin yapısını derinlemesine kavramaya yönelik bir bakış açısına varılması, Evans’la birlikte fotoğraf sanatında yeni bir gerçekçiliği gündeme getiriyordu. Evans gündelik görünümlerin ardından dünyayı yeniden tanımaya çaba gösteriyor, soğuk ve doğrudan bir bakışla, ayrıntıların sistemli analiziyle ve tüm yapıtlarında sezilen yalınlık tutkusuyla, tekil ve geçici olanı, genel ve kalıcı, zaman-üstü bir düzeye çıkartmayı başardı. Bu özellikleriyle kendinden sonra gelen kuşağın fotoğrafçılarına öncülük eden birkaç büyük ustadan biri oldu ve günümüz fotoğrafı Evans’tan ve getirdiği bakış açısından büyük ölçüde etkilendi.

• YAPITLAR (başlıca): Message From The Interior, 1966, (“İçten Gelen Mesaj”); Let Us Now Praise Famous Men, 1966, (“Gelin Ünlüleri Övelim”); Walker Evans, 1971.

• KAYNAKLAR: H.Gernsheim, History of Photography, 1955; B.Newhall, The History Of Photography; From 1839 to the Present Day, 1964.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler