Edebi Şahsiyetler

Vladimir Mayakovski Kimdir, Hayatı, Kitapları, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAYAKOVSKİ, Vladimir (1893-1930)

SSCB’li şair ve oyun yazarı. Gelecekçilik’in (Fütürizm) ülkesindeki en büyük temsilcisi ve çağdaş Rus şiirinin simgesi olmuştur.

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski 19 Temmuz 1893’te Bağdadi’de (bugün Gürcistan’da Mayakovskii) doğdu, 14 Nisan 1930’da Moskova’da öldü. Bir orman bekçisinin oğluydu. 1905’te, öğrenciyken çarlık yönetimine karşı sokak gösterilerine katıldı. 1906’da babasının ölümüyle ailece Moskova’ya taşındılar. Burada daha on beş yaşındayken RSDİP-Bolşevik’e (Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi) girdi. Gizli bir basımevinde yakalanarak tutuklandı. Ertesi yıl ikinci kez tutuklanarak Moskova’nın Batirki Cezaevi’nde on bir ay hücrede yattı. Lise üçten ayrılarak resim dersleri almaya başladı. Stroganov Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda öğrenci oldu. 1910’da Moskova Resim, Heykel ve Mimarlık Okulu’na girdi. İlk şiirlerini bu yıllarda yazmaya başladı. 1912’de Poşçoçina obşçestvennom vkusu (“Yaygın Beğeniye Bir Şamar”) adlı Rus Gelecekçiliği’nin görüşlerini özetleyen bir bildirgenin yayımlanmasına katıldı. Şiirlerini dergilerde yayımlattı, ayrıca St.Pe-tersburg (bugün Leningrad) ve Moskova’da edebiyat çevrelerinin toplandığı kahvelerde okumaya başladı. Vladimir Mayakovski adlı manzum oyunu 1913’te Petersburg lunaparkında oynandı. 1915’te iki kübist tablosu sergilendi, aynı yıl yayımladığı “Oblako v ştanakh”(“Pantolonlu Bulut”) ve“Fleyta-pozvonoçnik” (“Omurganın Flütü”) adlı uzun şiirleriyle genç yaşta başarılı bir şair olarak adını duyurdu. 1916’da yayımladığı, savaşın olmadığı bir dünya özlemini yansıtan “Voyna i mir”(“Savaş ve Evren”) adlı uzun şiiri,tepki uyandırmasına karşın, onun yaygın olarak tanınmasına yol açtı.

Mayakovski, Şubat ve Ekim devrimlerini büyük bir coşkuyla karşıladı. Birçok alanda birden, Dev-rim’in ve genç Sovyet devletinin başarısı için çalıştı. 1917’de Narkompros’a (Halk Eğitimi Komiserliği) girdi. Gelecekçi arkadaşlarıyla birlikte bu komiserliğin çıkardığı Toplumun Sanatı adlı dergiyi yönetti. Tüm ülkeyi dolaşarak şiirlerini okudu, propaganda çalışmalarında etkin rol oynadı. Edebiyat, resim ve sinema komisyonlarına katıldı. Neptün yapımevinin birçok filminde başrol oynadı, senaryolar yazdı. Devrim yıllarının coşkusunu dile getiren “Oda revo-lutsi”(“Devrime Övgü”)ve“Levy marş “(“Solun Yürüyüşü”) adlı şiirlerini 1918’de yayımladı. 1921’de de “150.000.000” ve “Lyublyu”(“Seviyorum”)adlı şiirleri çıktı. Oyunları ünlü tiyatro yönetmeni Meyerhold tarafından sahnelenerek genç Sovyet tiyatrosunun ilk ürünleri arasında yer aldı. Yergi ve taşlama yeteneğiyle Lenin’in övgüsünü topladı.