Filozof Biyografileri

Vladimir Ilyich Lenin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LENİN, Vladimir İlyiç (1870-1924)

Rus düşünür, siyaset ve devlet adamı. 1917 Ekim Devrimi’nin önderi ve SSCB’nin kurucusudur.

22    Nisan 1870’te Volga Irmağı kıyısındaki Simbirsk kentinde doğdu, 21 Ocak 1924’te Moskova yakınlarındaki Gorki kentinde öldü. Asıl adı Vladimir İlyiç Ulyanov’dur. Bir serfin (toprak kölesi) oğlu olan babası öğretmenlik, ilköğretim müfettişliği ve müdürlüğü yapmış bir eğitimci, bir hekimin kızı olan annesi ise dışarıdan girdiği sınavları vererek ilkokul öğretmenliği yapmaya hak kazanmış, birkaç yabancı dil bilen aydın bir kadındı.Ulyanovlar’ ın altı çocuğundan İkincisi olan Lenin, dokuz yaşına gelince Simbirsk’teki ortaokula başladı. Okulda, büyük ilgi duyduğu tarih ve edebiyatın yanı sıra Latince ve Yunanca da dahil olmak üzere birçok-yabancı dil konusunda bilgisini derinleştirdi; çalışkan ve yetenekli  bir öğrenci olarak kendisini gösterdi. Evlerindeki kütüphanede bulunan Belinski,Herzen, Dobrolyubov ve Çernişevski gibi Rus devrimci-demokratlarının kitaplarını okuması, devrimci görüşleri benimsemesinde etkili oldu.

1887’de Halkın İradesi adlı yasadışı devrimci bir örgütün üyesi olan ağabeyi Aleksandr’m, çara karşı bir suikast girişimine katıldığı için kurşuna dizildiği yıl liseyi bitirerek Kazan Üniversitesi Hukuk Fakül-tesi’ne girdi. Ağabeyinin ölümünden çok etkilenen Lenin, üniversiteye kaydolduktan üç ay sonra, devrimci bir öğrenci hareketi içinde yer aldığı gerekçesiyle üniversiteden atıldı ve Kazan yakınlarındaki Ko-kuşkino (bugün Lenino) köyüne sürgüne yollandı. 1888 sonbaharında Kazan’a dönmesine izin verildiyse de, yeniden üniversiteye kaydolmasına olanak tanınmadı.

Lenin bu dönemde zamanının tümüne yakın bir bölümünü Marx’m yapıtlarını ve ilk Rus Marxistler’ inden Plehanov’un. Narodnizm’i (Rus Halkçılığı) eleştirdiği ve Marxist çözümlemelerin ışığında Rus toplumunu incelediği yazılarını okumaya ayırdı. Aynı dönemde kentte etkinlik gösteren sosyal demokrat bir gruba katıldı. Mayıs 1889’da ailesiyle birlikte Samara’ya (bugün Kubiçev) yerleştikten bir yıl sonra, annesinin çabaları sonucunda St. Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni dışarıdan bitirme iznini elde etti. Bir buçuk yıl süren yoğun bir çalışmadan sonra, 1891’de üniversiteyi bitirdi ve Samara’da bir avukatın yanında çalışmaya başladı. Bu dönemde Marxizm üzerine incelemelerini yoğunlaştırdı, Marx ve En-gels’in Komünist Manifesto’sumı Rusça’ya çevirdi.

İlgili Makaleler