Edebi Şahsiyetler

Vladimir Horowitz Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

HOROWITZ, Vladimir (19045 Kasım 1989, New York) Rus asıllı ABD’li piyanist. Romantik geleneği sürdüren yorumlarıyla tanınmıştır.

1 Ekim 1904’te Kiev’de doğdu. On iki yaşında Kiev Konservatuvarı’na girdi. Bu dönemde piyanist olarak yetişmekten çok bestecilikle ilgileniyordu. Ancak I. Dünya Savaşı ve Ekim Devrimi sırasında ailesinin yoksul düşmesi üzerine konser piyanistliğine yöneldi. İlk konserini 1922’de Harkov’da verdi. Yirmi yaşındayken Leningrad’da çok geniş bir repertuarla yirmi beş resital vererek SSCB’nin önde gelen piyanistleri arasına girdi. Aynı yıl Berlin’deki konseriyle Batı Avrupa’da da tanınmaya başladı. Bunu, Avrupa ve ABD’de gerçekleştirdiği başarılı turneler izledi. 1936’da başlayan hastalığının sinir bozukluğuna dönüşmesi nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Bununla birlikte 1939’da konserlerine yeniden başladığı zaman sanat gücünde herhangi bir gerileme olmadığı izlendi. 1940’ta ABD’ye yerleşti, 1944’te de ABD uyruğuna geçti. 1953’te konserlerine son vererek sadece plak çalışmalarına yöneldi. 1965’te, on iki yıllık bir aradan sonra yeniden konser yaşamına dönmesi, ilgiyle izlenen bir müzik olayı oldu.

Horowitz, güçlü tekniğinin yanı sıra, ayrıntıları da kavrayıp işleyebilen yorumculuğuyla ve piyanoda elde ettiği yoğun ve özgün ses dolgunluğuyla (sonorite) tanınmış bir virtüözdür. Liszt, Chopin, Rahmaninov, Skriyabin ve Prokofiyev yorumları özellikle dikkat çekmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler