Edebi Şahsiyetler

Vittorio Alfieri Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALFIERI, Vittorio Amedeo (1749-1803)

İtalyan trajedi yazarı. İtalyan ulusal tiyatrosunun kurulmasına katkıda bulunmuştur.

İtalya’da, Asti’de soylu bir ailenin oğlu olarak doğdu. Rahat ve hareketli bir gençlik geçirdi. Turin’ deki Askeri Akademi’yi bitirip asteğmen olarak orduya katıldıysa da, askeri yaşam ona çekici gelmediğinden, izin alıp Avrupa gezisine çıktı. Fransa’da incelediği Voltaire, J.J. Rousseau ve Montesquieu’nun düşüncelerinden büyük ölçüde etkilendi. 1772’de ordudan istifa edip Turin’e yerleşti. Yaşamındaki boşluğu doldurmak için klasik edebiyatı ve İtalyan şairlerini incelemeye, oyunlar yazmaya başladı. 1777 de Albany Kontesi’yle başlayan ilişkisi, 1787’de birlikte Paris’e yerleşmeleriyle sürdü. 1789 Fransız Devrimi’ni başlarda desteklediyse de, sonradan görüşleri değişti ve Fransa aleyhine yazdığı bir yergi yüzünden Paris’i terkedip Floransa’ya yerleşmek zorunda kaldı. 1803’te ölümü üzerine karısı tarafından Santa Croce Kilisesi’nde adına yaptırılan anıt Cenova’nın seçkin yapıtlarından biridir.

Askerlikten istifa ettikten sonra yazdığı Cleopat-ra adlı trajedi 1775 yılında büyük bir başarı kazanınca kendisini bütünüyle tiyatro oyunları yazmaya verdi. 1776’dan 1789’a değin hepsi zorba yönetimlere karşı çıkışı “konu alan on dokuz trajedi yazdı. Oyunlarının tümü özgürlük için mücadele eden kahramanlarla, zorba yöneticilerin kavgasının sert, acı bir dille yansıtıldığı, halkı kavgaya çağıran trajedilerdi. Oyunları 1789’da Paris’te topluca basıldı.

Klasik efsaneleri ve tarihsel öyküleri kendi çağının ilericiliği içinde kullanmaya çalışan Alfieri, İtalya’ da ulusal bir tiyatronun kuruluşuna yardımcı olmuştur. Kendinden önceki tiyatro yazarlarının gevşek, duygusal komedilerine karşılık güçlü karakterler, trajik durumlar ve zorbalara nefretin ön plana çıktığı duygulara yer vermesi, Italyanlar tarafından coşkuyla karşılandı. Doğumunun 200. yılının Alfieri Rönesansı adı altında büyük gösterilerle kutlanması etkisinin sürdüğünün kanıtıdır.

•   YAPITLAR: Cleopatra, 1775; Merope, 1782; Polinice, 1783; Antigone, 1783; Agamemnon, 1783; Oreste, 1783; Octavia, 1784; Maria Stuarda, 1789; Mirra, 1789.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler