Tarihi Şahsiyetler

Viktor Çernov Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ÇERNOV, Viktor Mihayloviç (1873-1952)

Rus siyaset adamı. Sosyalist Devrimci Parti’nin kurucularındandır.

Boris Ölenin takma adıyla da tanınır. 1873’te doğdu, 15 Nisan 1952’de New York’ta öldü. 1893’te devrimci harekete katıldı. 1902’de Sosyalist Devrimci Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin 1905’te birinci kongresinde onaylanan programının hazırlanmasına önemli katkıda bulundu.

Programda, Rusya’da gerçekleşecek devrimin ilk aşamasının demokratik devrim olduğu ve bir evrim sonucu sosyalizme varılacağı görüşü yer alıyor, devrimin itici gücü olarak köylüler, proletarya ve aydınlardan oluşan üçlü kesim öngörülüyordu. Toprağın “sosyalizasyonu”, yani tarımda özel toprak mülkiyetinin kaldırılarak herkese eşit yararlanma olanağının sağlanması amaçlanıyordu. Programda köylüler arası tabakalaşma ve çelişkilerden söz edilmiyor, büyük toprak sahibi kulaklara karşı mücadelede yoksul köylülerin yanı sıra, orta köylülüğün de yer alacağı belirtiliyordu.

Sosyalist Devrimci Parti’nin merkez komitesinde yer alan Çernov, aynı zamanda partinin gizli olarak yurt dışında yayımlanan organı Revolyutsionnaya Rossiya’mn (Devrimci Rusya) yayın yönetmenliğini yaptı. I.Dünya Savaşı başladığında Batı Avrupa’da sürgündeydi. 1915’te Italyan ve isviçreli sosyalistlerin örgütlediği Zimmerwald Konferansı’na katıldı. Konferansta Lenin’in tezlerini destekledi.

1917 Şubat Devrimi’nden sonra Rusya’ya döndü. Duma dağıtılarak geçici bir karma hükümet kurulduktan birkaç ay sonra, tarım bakanı olarak hükümete girdi.

Ekim Sosyalist Devrimi gerçekleştirildikten sonra Sovyet iktidarına karşı silahlı mücadeleye katıldı. 1920’de yurt dışına göç etti. II.Dünya Savaşı başlayana dek Paris’te yaşadıktan sonra ABD’ye yerleşti. Çeşitli dergilerde yazılarıyla Sovyetler Birliği’ndeki yönetime karşı muhalefetini sürdürdü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler