Filozof Biyografileri

Viktor Cathrein Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CATHREIN, Viktor (1845-1931)

İsviçreli filozof. Skolastik felsefeyi yeni yorumlarla geliştirmeye çalışmıştır.

İsviçre’de Brig’te doğdu, Aachen’da öldü. Doğduğu ilde öğretim üyesi oldu ve aiılak okuttu. Cathrein, felsefeye dinci bir görüşten kaynaklanan ahlak sorunlarıyla yaklaşmış, skolastik düşünceyi yeni bir yorumdan geçirerek geliştirmeye çalışmıştır. Ona göre insanı anlamak için onun yaşamı boyunca sürdürdüğü davranışlarım, bu davranışiarla düşünceleri arasındaki bağlantıyı bilmek gerekir. Bir “us varlığı” olan insanın düşüncelerini temellendiren inançlarıdır. Bu inançların kaynağı da Tanrı’dır. Usun görevi inançlarla davranışları bağdaştırmak, bütün davranışlara inançların egemenliği altında, bir yön vermektir.

Cathrein, varlığın temelinde Tanrı’nın bulunduğu görüşünü savunarak tanrıbiiime yeni bir yorum getirmiş, özeliikie Katoiik çevrelerde ilgiyle karşılanmıştır. Eie aldığı sorunlara toplumbilim ve din açısından bakması Katoliklik’e yeni bir içerik kazandırma çabasından kaynaklanır.

• YAPITLAR (başiıca): Moralphilosophie, 1890, (“Ahlak Felsefesi”); Die Einheit des sittlichen Beumsstseins der Menscheit. 1914, (“İnsanlığın Ahlak Bakımından Bilinç Birliği”); Die Grundlagen des Völkerrechts, 1918, (“Ulusların Hukukunun Temcileri”); Sozialismus und Katboli-zismus, 1930, (“Sosyalizm ve Katolikük”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler