Tarihi Şahsiyetler

VIII. Johannes Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

JOHANNES VIII (820-882) Romalı din adamı. Siyasal yaşamda etkili olan ilk papalardandır.

Roma’da doğdu, 16 Aralık 882’de bu kentte öldü. Papa I. Nicolaus ve II. Adrianus’a danışman oldu. II. Adrianus’un ölümünden sonra 14 Aralık 872’de 107. Papa seçildi, 882’de gizlice öldürülene değin Roma Katolik Kilisesi’ni yönetti.

Johannes’in papa olduğu dönemde, Araplar, Kuzey Afrika’dan Güney İtalya’ya saldırılar düzenlemekteydi. Roma-Germen İmparatorluğu’nu ürküten bu duruma karşı İmparator II. Louis’yi destekleyen papa, onun ölümünden sonra 875’te, Neustria Kralı
II.  Charles’ı [Dazlak] imparator ilan etti. İmparator, papanın isteği üzerine İtalya’ya saldırdığı sırada 877’de öldü. Bundan sonra İmparatorluk taht için çekişmelerle dolu bir dönem yaşadı. Papa İtalya’daki karışıklıktan yararlanarak kendisini öldürtme girişiminde bulunan Porto kardinal piskoposu Formosus’u aforoz etti. Ancak papaya karşı olan Spoleto Dükası ve Toscana Markisi onu İtalya’dan kovdular. Papa bunun üzerine Fransa Kralı III. Charles’a [Şişman] sığındı. Kral’ın ilgisizliği nedeniyle İtalya’daki sorunu çözmek üzere yeni destekler aramaya koyuldu. Bu amaçla, 879’da Bizans Kilisesi’nin görevden alınmış patriği Photios’u Constantinopolis (İstanbul) Patriği olarak tanıdığını açıkladı. Bu destekle oluşturulan Papalık donanması, Araplar’a karşı başarı sağladı. Ayrıca Papalık’ın gücü ve önemi de arttı. Bunun sonucu, Papalık’m imparatorluk seçimlerindeki yetkisini vurgulamak üzere, 881’de III. Charles’ı imparator olarak kutsadı.

Johannes, Doğu Kilisesi ile ilişkileri sırasında, Slavca’nın “ayin” dili olmasını onayladı. Slavlar’ın Hıristiyanlaştırılması çabalarını da destekledi. Onun ölümünden sonra Papalık, bir süre imparatorluk üzerinde gücünü yitirdi.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler